Wall Street: weinig beweging en lage omzetten

Op een rustige markt noteert de Dow Jones-index na bijna vier uur handelen 0,2% hoger op 9.852,3 punten. De Nasdaq staat op een verliest van 0,5% op 1.922,7 en de breed samengestelde S&P500-index koerst 0,2% lager op 1.138,5 punten.

Beleggers laten zich niet van de wijs brengen door het nieuws dat de economie in de VS in het derde kwartaal met 1,1% is gekrompen. Ook het gegeven dat de economische activiteit in de regio rond Chicago voor de veertiende achtereenvolgende maand is gekrompen, lijkt de handel niet te deren.

'De kwakkelende economische situatie is voor beleggers geschiedenis. Alles draait nu om het mogelijke omvallen van Enron en de gevolgen die een faillissement voor de nutssector, de banken en verzekeraars en de energiebranche kunnen hebben', sprak een marktwaarnemer tegen CNN. Klaarblijkelijk gaat de markt er op dit moment van uit dat die gevolgen beperkt blijven.

'Het is opmerkelijk hoe veerkrachtig de markt is; ze blijft het slechte nieuws van zich afschudden', zei een marktstrateeg. 'Er lijkt wel magie van Harry Potter aan het werk te zijn.'

Van de dertig Dow Jones-aandelen koerst inmiddels een kleine meerderheid hoger. Met een winst van ruim 6% is Home Depot de grootste stijger in de Dow. De doe-het-zelfketen maakte voorbeurs bekend dat wordt vastgehouden aan de winstdoelstellingen van dit jaar. Eastman Kodak en General Motors volgen Home Depot met plussen van respectievelijk 2,7% en 2,6%.

United Technologies bungelt met een min van ruim 2% onderaan de index, gevolgd door General Electric dat 2% prijsgeeft.

De Philadelphia Semiconductor Index noteert een dikke 3% lager. Dat is vooral te wijten aan Novellus. De chipmachinefabrikant waarschuwde donderdag nabeurs dat het bedrijf in het eerste en tweede kwartaal verlies zal maken. De orderomvang blijft achter bij de verwachtingen. Voor effectenhuis Robertson Stephens was het nieuws aanleiding tot een downgrade. Op Wall Street koerst het aandeel Novellus bijna 9% lager. Naast Novellus staan ook sectorgenoten als Applied Materials (-4,3%) en National Semiconductor (-4,2%) onder druk.

Softwaremaker Novell voegt daarentegen ruim 10% toe. Het bedrijf gaf aan dat de resultaten in het vierde kwartaal beter uitpakken dan eerder is ingegeven. Bovendien verwacht Novell in het traditioneel slechte eerste kwartaal van het jaar break-even te zullen draaien.

De door S&P samengestelde nutsindex staat 0,4% lager dan bij het slot van donderdag. Het in de graadmeter opgenomen Enron staat vrijdag weer 14% in de min op 0,31 dollar. Woensdag verloor het aandeel meer dan 85% en gisteren meer dan 40%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud