Advertentie

Wall Street: weinig hinder van oorlog (update 20.45u)

De Amerikaanse beurzen reageerden maandag met een beheerste daling op de vergeldingsacties van de alliantie van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk tegen Afghanistan. Dinsdagavond, rond zes uur Nederlandse tijd, werd de tweede golf van aanslagen in Afghanistan realiteit. De nieuwe aanslagen zorgden voor weinig reactie op de beursvloeren. 'De vergeldingsacties zijn al ingecalculeerd. Iedereen wist dat er iets zou gaan gebeuren, alleen was de vraag wanneer', aldus een analist.

Rond acht uur Nederlandse tijd staat de Dow Jones index op een verlies van 0,4% op 9083,16 punten. De Nasdaq wint 0,2% op 1608,14 punten. De S&P 500 index verliest 0,8% op 1063,32 punten.

Het sentiment op de Amerikaanse beurs wordt maandag bepaald door de vergeldingsacties van de Verenigde Staten. De reeds verwachtte militaire reactie van de Verenigde Staten zet de onzekerheden in een nieuw kader. Beleggers twijfelen nu over de duur en de invloed van de vergeldingsacties. Deze onzekerheden drukken op de markten en beleggers vragen dan een hogere risicopremie, waardoor de koersen weg zullen zakken.

De politieke spanningen zullen volgens marktkenners de vertraging van de wereldwijde economie versnellen en bij aanhoudende onzekerheid kan een heropleving langer op zich laten wachten. Deze onzekerheid maakt dat aandelenbeleggers overwegen over te stappen naar veilige havens, zoals goud, korte termijnoverheidsobligaties en nutsbedrijven. Hierdoor zullen de rendementen van kortlopende obligaties tot nieuwe historische dieptepunten zakken.

Toch is er ook plaats voor wat optimisme. Een blik op de langetermijngrafiek van de Dow Jones-index met de dertig grootste bedrijven, leert namelijk dat aanslagen en oorlogen in het algemeen de beurzen niet lang in hun greep houden. Angst, onzekerheid en zware koersdalingen komen vooral voor als olie een rol speelt in een crisis. Wall Street zwoegde als gevolg van het olie-embargo oktober 1973. De Dow tikte het laagste punt aan in tien jaar toen de Arabische wereld de oliekraan dichtdraaide. De inval van Irak op Koeweit een half jaar voor de grondoorlog zorgde voor een sombere stemming. Veel koersen raakten het laagste punt van het jaar. De huidige tragedie brengt mogelijk een oliecomponent met zich mee. Het vindt plaats in een kil beursklimaat van zware koersdalingen en sombere vooruitzichten. Maandag werd wel bekend dat de Opec voorlopig de olieproductie niet verlaagd. De organisatie van olie-exporterende landen wacht tot het duidelijk wordt welke invloed de Anglo-Amerikaanse acties in Afghanistan op de olieprijs hebben.

De handel is maandag dun in New York. Ook qua bedrijfsnieuws was het rustig. Wel konden beleggers beleggers handelen op het nieuws van AT&T Wireless(-3%). De dochter van telecombedrijf AT&T (+0,7%) neemt Telecorp PCS (+34%) over. AT&T Wireless betaalt 4,7 mrd en AT&T verwerft door de koop 900.000 nieuwe klanten.

Beleggers kunnen maandag verder speculeren op bedrijfsnieuws dat later in de week op de agenda staat. Zo komt Motorola (+4%) dinsdag met de derde kwartaalcijfers. Ook Pepsi (-0,6%), Procter & Gamble (-0,4%), Yahoo (+3%) en General Electric (-3%) staan op de agenda. Beleggers en handelaren kijken met name uit naar uitspraken van deze concerns over de toekomst.

Verliezers zijn te vinden onder de banken. De financials leveren in door de angst voor een recessie. In de technologiesector is het sentiment verdeeld. Cisco Systems wint 0,3%. Sun Microsystems en Oracle leveren 1% in, Microsoft staat 0,4% hoger en Intel wint 1%. De aandelen van defensieleveranciers profiteren van de tegenaanval van de Verenigde Staten omdat verwacht wordt dat hun orders zullen toenemen nu de VS met de aanvallen op Afghanistan zijn begonnen. Raytheon, Northdrop en Lockheed Martin koersen duidelijk hoger. Binnen de Dow Jones verliest Alcoa de meeste punten. Hewlett-Packard voegt er 3% aan toe en is daarmee de grootste stijger.

Zowel maandag als dinsdag zijn er geen verse macro-economische indicatoren die de markt richting geven. Aan het einde van de week staan wel belangrijke indicatoren op de agenda; de detailhandelsverkopen over de maand september en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud