Advertentie

Washington betrekt VN bij strijd tegen terreur

Meer dan twee weken na de brutale aanslagen in New York en Washington schakelt de Amerikaanse regering de Verenigde Naties in in haar strijd tegen het terrorisme. De kersverse Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Negroponte, legde de VN-Veiligheidsraad vrijdag een ontwerpresolutie voor. Daarin roepen de VS de 189 VN-lidstaten op alle rekeningen van terreurgroepen te bevriezen. De Amerikaanse president, George Bush, beval maandag al de blokkering van de rekeningen van 27 verdachte personen en organisaties.

De ontwerpresolutie roept het Hoofdstuk 7 in van het VN-Handvest. Dat betekent dat alle lidstaten verplicht zijn de resolutie na te leven. De Veiligheidsraad kan onder Hoofdstuk 7 strafmaatregelen nemen tegen lidstaten die hun medewerking weigeren. De Amerikanen pleiten alvast voor een strikte toepassing van deze bepaling en willen een orgaan oprichten om toezicht te houden op de naleving van de resolutie. De tekst beschrijft het terrorisme als een bedreiging voor de vrede en de internationale veiligheid en herhaalt dat elk land het recht op zelfverdediging heeft.

De 15 leden van de Veiligheidsraad hadden vrijdag een eerste vergadering over de ontwerpresolutie. Volgens goed ingelichte bronnen tekende niemand verzet aan tegen de tekst. De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad - de VS, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk - bespraken de ontwerpresolutie woensdagavond al. Deze vijf landen hebben vetorecht en een land kan de goedkeuring dus tegenhouden. Maar geen van de vijf permanente leden overweegt naar verluidt zijn veto te stellen.

De VS verwachten dat de Veiligheidsraad de ontwerpresolutie voor maandag goedkeurt. Dan begint de Algemene Vergadering van de VN immers met een debat over de strijd tegen het terrorisme. VN-secretaris-generaal Kofi Annan had de internationale gemeenschap maandag nog op het hart gedrukt dat de VN het beste instrument is om het terrorisme te bestrijden. Volgens Annan kan alleen de VN deze lange strijd legitimiteit verlenen. Hij waarschuwde ook de universele waarden niet uit het oog te verliezen. Alleen zo blijft het verschil duidelijk tussen terroristen en hun tegenstanders, luidde de boodschap van Annan.

Met hun ontwerpresolutie willen de VS de internationale gemeenschap betrekken bij hun strijd tegen het terrorisme. De jongste twee weken was de regering van president George Bush al druk op zoek naar partners voor een bondgenootschap. Maar ze toonde weinig enthousiasme om de VN in te schakelen in haar strijd. Nu keert Washington op zijn stappen terug. Eerder deze week kondigde de regering al aan dat ze een groot deel van haar achterstallige bijdragen aan de VN zou betalen.

Dat was voor waarnemers een bewijs dat de aanslagen van 11 september het buitenlandse beleid van Bush grondig hadden dooreengeschud. Van het isolationisme van de jongste maanden is alvast weinig meer te merken. Maar weinigen verwachten dat Bush aan de VN toestemming zal vragen voor een militaire actie. De ontwerpresolutie benadrukt niet voor niets uitdrukkelijk het recht op zelfverdediging van elk land. EZ

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud