Weerbericht voor dit weekend: tropisch

Het hogedrukgebied houdt de touwtjes in handen. In de nacht van zondag op maandag trekt een storing met plaatselijke onweersbuien over ons land. Maar in de loop van maandag neemt een ander hogedrukgebied vanuit de Britse eilanden de fakkel over.

Het wordt tropisch warm. In de meteorologie zijn er regels omtrent het hanteren van bepaalde woorden. Een dag is zomers als in Ukkel 25 graden wordt bereikt. Eenmaal de 30-gradengrens wordt bereikt spreekt de weerman van een tropische dag. Dat geldt zeker voor morgen. Met subtropische lucht in onze contreien kan het kwik in de thermometer klimmen naar maxima van 29 graden in de hogere Ardennen en tot 32 graden in Laag-en Midden-België. Plaatselijk op de zandgronden in de Kempen wordt het 33 graden. Alleen aan de kust kan men enige verkoeling vinden omdat met het invallen van een zeebries de temperatuur maximaal 25 graden bedraagt. Met nauwelijks stroming is er een zwak windje uit het zuiden bij een zonnig weerbeeld. Aan het eind van de dag is een plaatselijk warmteonweder mogelijk, maar op de meeste plaatsen blijft het droog.

Vannacht is het nog lange tijd zalig warm. De zon gaat langzaam onder en maakt daarna plaats voor een heldere sterrenhemel. Toch zullen er vooral in het westen af en toe wat hogere wolkenvelden voorbijdrijven en kan in het eerste deel van de avond plaatselijk een warmteonweder losbreken. De uiteindelijke minima worden aan het einde van de nacht bereikt, 12 graden in de Ardennen tot 16 graden elders.

Zondag wanen we ons in de tropische gebieden. Het kwik gaat vlotjes de 30-gradengrens voorbij, met uitzondering in de Hoge Venen en aan de kust. In eerste instantie is er veel zon, maar later volgen onweersbuien in het westen van het land.

Maandag is een storing gepasseerd en ligt eerst nog over de Ardennen. In de nacht kunnen hier en daar onweersbuien losbreken, maar overdag herstelt het weer zich snel. Ondanks een gevoelige verfrissing wordt het nog steeds zomers warm.

Dinsdag ten slotte zorgt een hogedrukgebied voor zonnige perioden en een droog weerbeeld. De temperatuur haalt met moeite de zomerse grens van 25 graden in de Kempen, elders wordt het 22 tot 24 graden. Het is rustig met een zwakke oostenwind.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud