Weerbericht voor donderdag 23 augustus: plaatselijk tropisch warm

Met een hogedrukgebied ten noordoosten van ons wordt warme continentale lucht naar België gevoerd. Een storing ligt net ten westen van ons, maar is weinig actief. Het hogedrukgebied blijft in de buurt en dus houdt de zomer stand. Bovendien ligt de tropische isotherm over België.

De barometer geeft mooi weer aan met een luchtdrukwaarde van 1.020 hPa. Ondanks dat het hogedrukgebied zelf niet sterk is uitgebouwd, kan het storingen op afstand houden. Het scheelt niet veel, want een storing ligt net ten westen van ons land. Hierdoor is er meer vocht in de lucht en dwalen af en toe (hogere) wolkenvelden doelloos rond. In de loop van de dag ontstaan bovendien ook nog stapelwolken. Tussen de wolkenvelden door manifesteert de zon zich goed en met de hoge maxima is de zomer nog steeds in het land. Het kwik in de thermometer kan bij weinig wind klimmen naar 26 graden op de hogere toppen van de Ardennen tot 29 graden elders. Mogelijk kan plaatselijk de tropische grens van 30 graden bereikt worden. Voor enige verkoeling is het strand aan zee een aanrader, daar wordt het circa 25 graden.

Vannacht blijft het rustig. De wind valt weg en het kwik begint aan de avondlijke daling. Toch blijft het lang zacht om buiten rustig te genieten van het mooie weer. In de loop van de nacht daalt onder een stralende sterrenhemel de temperatuur naar 13 graden in de Hoge Venen en naar 15 tot 17 graden elders. De wind is eerst nog oostelijk, maar verliest later alle richtingen en wordt variabel.

Vrijdag staan we onder invloed van een zwakke zuidelijke stroming. Warme lucht blijft in de buurt en op meerdere plaatsen wordt 30 graden gehaald. Naast stapelwolken kan de zon zich volop kwijten van haar taak.

Zaterdag verandert weinig. Hier en daar wordt het nog een graadje warmer met in de Kempen maxima tot 32 graden in de schaduw en onder thermometerhut. Zelfs de wind brengt nauwelijks verkoeling, want er staat slechts een zwak briesje uit het zuidoosten.

Zondag beginnen zich onweersbuien te ontwikkelen over het westen van Frankrijk, maar voorlopig hebben we daar geen last van. De zon houdt nog steeds het heft in handen, met na de middag maximale waarden op de thermometer van 25 graden aan de kust tot 31 graden in de Kempen en Lotharingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud