Weerbericht voor vrijdag 17 augustus: aangename zomerdag

Een hogedrukgebied brengt een droog weerbeeld met brede zonnige perioden. Toch zijn er kapers op de kust, want vanuit het zuidwesten komt een lagedrukgebied dichterbij, die voor het weekend een verhoogde kans geeft op een (onweers)bui.

Vandaag is het allemaal rustiger geworden en bevinden storingen zich ver genoeg om ons land een droge dag te bezorgen. De dag begint met brede opklaringen en de zon is dan ook volop van de partij. In de loop van de dag komt echter de convectie op gang en ontstaan stapelwolken. De atmosfeer is hierbij niet onstabiel genoeg om enkele wolken tot een bui te laten uitgroeien. Bij een wind, die meest uit een westelijke richting waait en zwak tot matig is klimt het kwik in de thermometer naar redelijke waarden voor augustus. In de Ardennen wordt de 20-gradengrens bereikt en in Vlaanderen liggen de maxima tussen 21 graden aan zee tot 24 graden op de zandgronden van de Kempen.

Vannacht verdwijnt de meeste bewolking en wordt het overal vrijwel helder. Het aardoppervlak verliest door uitstraling veel van haar warmte en de minima komen aan het eind van de nacht uit op een frisse 7 graden in de Hoge Venen tot 10 à 12 graden in Laag- en Midden-België. Het is rustig bij een wind, die geleidelijk aan naar het oosten draait en overwegend zwak waait.

Tijdens het weekend wordt het licht wisselvallig. Toch zijn er droge perioden, maar zowel zaterdag als zondag moeten we rekening houden met een (onweers)bui. Positief is dat de warme lucht in de buurt blijft met maxima rond 25 graden.

Zaterdag is nog onzeker. Vanuit het zuidwesten komt een lagedrukgebied gevaarlijk dichtbij en dat kan in de namiddag enkele buien opleveren. De voormiddag verloopt echter droog. De wind draait naar het oosten en het kan 25 graden warm worden.

Zondag blijft de vrij warme lucht in de buurt. We halen opnieuw 25 tot 26 graden in Vlaanderen, maar na de middag moeten we opnieuw rekening houden met enkele buien, die vanuit het zuiden kunnen binnendrijven. Er staat een meest matige oostenwind.

Maandag tenslotte is de atmosfeer nog steeds onstabiel genoeg om enkele onweersbuien te genereren. Deze buien zijn echter plaatselijk en de klemtoon ligt toch op de zon, die pas vooral na de middag steeds meer concurrentie krijgt van wolken. Het is warm met circa 25 graden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud