Advertentie

Weerbericht voor vrijdag 19 juli: geleidelijk minder buien

Een lagedrukgebied trekt naar het noordoosten en ligt vandaag ter hoogte van Denemarken. In de plaats komt een zwakke wig van hoge druk, die van het westen uit de buiencarrousel een halt toe roept. Morgen echter trekt alweer een regenzone over het land, die ook op zondag nog gedeeltelijk blijft slepen. Hierbij wordt het enkele graden zachter. Na het weekend zijn de weerkaarten nog onzeker.

Vandaag is er licht aan het einde van de wisselvallige tunnel. Een zwakke luchtdrukstijging zal de buien stilaan onderdrukken. Het is echter een traag proces, waardoor het oosten nog tot ver in de namiddag te maken kan krijgen met enkele buien. Aan de kust en in geheel het westen van het land zal het in de loop van de ochtend droger worden en de namiddag verloopt dan overwegend droog. Wolkenvelden voeren de boventoon, maar naarmate de dag vordert drijven opklaringen vanuit het westen binnen. Hierbij is de wind ook nog redelijk van de partij met rukwinden tot 50 km/u en een globale matige tot vrij krachtige wind uit het westen tot noordwesten, windkracht 4 tot 5. De temperatuur blijft onder het normale peil voor Juli en bedraagt 14 graden in de Hoge Venen tot ongeveer 18 graden in Vlaanderen.

Vannacht krijgen we een kort droog intermezzo. De Ardennen en Limburg kampen eerst nog met wolkenvelden, maar vanuit het westen drijven steeds meer en bredere opklaringen binnen. Het aardoppervlak kan dan ook iets meer uitstralen en dat leidt tot lagere minima van 8 graden in Elsenborn tot een graad of 11 in Vlaanderen. De wind luwt significant en is in het binnenland overwegend zwak, aan zee matig uit westelijke richting.

Zaterdag bereikt ons alweer een regenzone vanuit het westen. Limburg en de Ardennen beginnen de dag nog met enkele opklaringen bij maxima rond een graad of 19.

Zondag verandert er weinig. Aan de rand van een hogedrukgebied ligt een zwakke regenzone in de buurt van de lage landen en dat voorspelt niet veel goeds. Wolkenvelden zijn in de meerderheid en laten af en toe een bui los. Het positieve nieuws komt van de thermometer, want die laat het kwik enkele graden hoger klimmen.

Maandag tenslotte is nog zeer onzeker. Een regenzone verlaat ons land in de loop van de dag en in de plaats komen opklaringen. Mits genoeg rugdekking van de zon zou in de namiddag de zomerse grens van 25 graden in Limburg kunnen gehaald worden. Afwachten dus.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud