Weerbericht voor vrijdag 19 oktober: nog steeds zacht

Aan de oostelijke flank van een omvangrijke depressie met centrum boven de Atlantische Oceaan, wordt er onveranderlijk via een zuidelijke stroming zachte lucht over onze streken aangevoerd.

Het is eerst grijs en somber. Uit de aanwezige dikke bewolking kan lichte regen of motregen vallen. In de loop van de voormiddag wordt het droog en begint de bewolking gaten te vertonen. Naarmate de dag vordert, worden de opklaringen breder en krijgt de zon meer ruimte om zich te laten gelden. Na de middag wisselen brede opklaringen af met bewolkte perioden. De matige en naar het zuidoosten krimpende wind voert zachte lucht aan, afkomstig van zuidelijke breedten. Deze aangevoerde luchtmassa laat maxima toe van 20 tot 22 graden in Laag- en Midden-België en 17 of 18 graden in de Ardennen.

Vannacht blijft het droog en wisselend bewolkt. Bij de nadering van een actieve storing, neemt de bewolking tijdens het tweede deel van de nacht toe vanuit het westen. Tegen de ochtend worden de eerste periodes met regen of buien aan de kust verwacht. Een onweer behoort tot de mogelijkheden. Het wordt een zachte nacht met minima variërend tussen 11 graden in de Ardennen en aan de kust, en 13 of 14 graden elders. De wind zet zich vast in de zuidhoek en waait zwak in het binnenland en matig aan zee.

Zaterdag dringt er onstabiele en vochtige lucht door tot boven ons land. Dit resulteert in een bewolkt weertype met geregeld buien, eventueel met onweer, of periodes met regen. Ondanks bewolking, regen en/of buien wordt het ook dan, met maxima rond 17 graden, vrij zacht.

Zondag is het nog droog en wisselend bewolkt. Later komt er meer bewolking opzetten vanuit het westen en nemen de regenkansen toe. De middagtemperatuur handhaaft zich rond een landelijk gemiddelde van 17 graden.

Maandag trekt een actieve golf over het zuiden van België. Daar is het betrokken en regenachtig. Elders blijft het droog en wisselend bewolkt. De maxima blijven met 17 graden boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud