Advertentie

Weerbericht voor vrijdag 26 juli: onweer

Een hogedrukgebied nestelt zich over de Noordzee. België geniet van een zeer zwakke oostelijke stroming, waarin warme subtropische lucht wordt aangevoerd. Boven Frankrijk is het onstabiel en er ontstaan dan ook onweersbuien, die zich langzaam naar ons land begeven. De komende dagen wordt het warmer met op veel plaatsen tropische maxima.

Het is opnieuw warm. Mogelijk wordt plaatselijk de tropische grens van 30 graden bereikt. De streek rond Virton heeft de beste papieren om die grens te overschrijden, maar ook lokaal op de zandgronden van de Kempen is het mogelijk. Aan zee waait na de middag een verfrissende zeebries, met als gevolg een maximumtemperatuur van 22 graden. De zon is van de partij, maar zal vooral in de namiddag wat concurrentie krijgen van stapelwolken. Er ontstaan onweersbuien, die plaatselijk zijn en dus is het moeilijk te zeggen waar ze zullen toeslaan. Bovendien is er weinig stroming in de atmosfeer, wat kan resulteren in grote verschillen op korte afstand, wat de neerslaghoeveelheid betreft. Er staat een zwakke tot matige oostenwind.

Vannacht neemt de activiteit af van de buien en zal het geleidelijk droger worden. In het westen blijven de onweersbuien aanwezig. Later wordt het overwegend droog, maar een onweersbui kan door de mazen van het net glippen. Er zijn wolkenvelden, afgewisseld met opklaringen. Vanavond is het aangenaam zacht, pas aan het eind van een klamme nacht worden de minima van 12 tot 17 graden bereikt. De wind is zwak en weet geen richting te kiezen.

Zaterdag komt nog warmere lucht binnen in ons land. Het is zwoel en drukkend met een vrij zonnig weerbeeld. Naarmate de dag vordert neemt de kans op een plaatselijk warmteonweder toe bij maxima rond 29 graden gemiddeld.

Zondag halen de meeste plaatsen landinwaarts 30 graden, hier en daar zelfs 31 graden. Bij een zwakke tot matige zuidoostenwind blaakt de zon aan de hemel. In de late namiddag wordt de atmosfeer onstabieler en is een onweersbui mogelijk.

Maandag ten slotte houdt de warmte stand. De maxima bedragen nog steeds circa 30 graden bij een vrij zonnig weerbeeld. De stapelwolken bollen geleidelijk aan op en uiteindelijk wordt men getrakteerd op onweer. De wind is zwak tot matig en waait hoofdzakelijk uit het zuidoosten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud