Weerbericht voor vrijdag 30 november: regenachtig maar zacht

In een strakke, maar erg zachte zuidwestelijke luchtstroming worden storingen naar onze regio's gestuurd. Een krachtig hoog over Rusland blokkeert de oostwaartse beweging van deze regenzone's, waardoor het bij ons geruime tijd regenachtig wordt.

Vandaag is het eerst wat rustiger in de ochtend, maar komt er evenwel op uitgebreide schaal nevel en mist voor. Hier en daar is er kans op wat lichte regen of een spatje motregen, maar meestal is het toch wel droog. In de loop van de ochtend gaat het echter opnieuw regenen vanaf de Kust. De regen bereikt tegen de middag ook het oosten van het land en valt met perioden matig. Hierbij wordt er extreem zachte lucht aangevoerd, waardoor het kwik kan klimmen tot 13 of 14 graden in Laag- en Midden-België. In de Ardennen komen de maxima uit op 9 graden. De wind spant aan tot meest matig en ruimt van zuid naar west, windkracht 2/3 nadien 3/4.

Vannacht maakt de regen stilaan plaats voor drogere perioden. Af en toe kan er nog een drupje regen vallen, maar van het westen uit domineert stilaan een droger weerbeeld. Het wordt evenwel erg nevelig en plaatselijk kan er mist ontstaan. Het wordt een uitermate zachte nacht met minima rond 12 graden. In de Ardennen zakt het kwik niet lager dan 9 graden. De wind kiest voor het zuidwesten en waait zwak, aan zee soms matig, windkracht 2 tot 3.

Depressies en hun storingen zullen ook de volgende dagen het weerbeeld bepalen. Tijdelijk kan het van zondag op maandag wat droger zijn, maar nadien wordt het opnieuw regenachtig. Het blijft evenwel aanhoudend vrij zacht voor de tijd van het jaar.

Zaterdag wordt alweer een sombere en regenachtige dag. In de ochtend is het mistig met hier en daar wat motregen, na de middag volgen er perioden met soms matige regen. Het blijft zacht met maxima tussen 10 en 14 graden.

Zondag is het vooral in het oosten nog regenachtig. Vanuit het westen wordt het stilaan overwegend droog en is, na het opruimen van nevel, een opklaring niet uitgesloten. Er bestaat evenwel nog een kleine kans op een lokaal buitje. In de Ardennen blijft het nog geruime tijd regenen. Het wordt iets koeler met maxima tussen 5 en 9 graden.

Maandag komt er op uitgebreide schaal mist voor. Plaatselijk kan er eerst een spatje motregen vallen, maar nadien blijft het overwegend droog. Vooral na de middag is er een opklaring mogelijk. In de avond neemt de bewolking echter toe. De maxima liggen tussen 4 en 8 graden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud