Weerbericht voor woensdag 22 augustus: op en top zomer

Een hogedrukgebied bouwt zich op en de kern ervan ligt morgen over Scandinavië, waardoor bij ons een oostelijke stroming op gang komt. Naast drogere lucht bereikt ook warmere lucht ons land en worden storingen vanuit het westen ofwel in de kiem gesmoord ofwel tegengehouden door het hoog.

Vandaag gaan we nogmaals een zomerse dag tegemoet. Een regenzone probeert door te dringen in ons luchtruim, maar wordt door een hogedrukgebied tot de orde geroepen. Hierdoor heeft de zon vrijspel en kunnen zonnestralen zonder enig probleem het aardoppervlak opwarmen. De convectie komt op gang en in de loop van de dag en vooral na de middag ontstaan enkele mooi-weer-wolken, in het meteorologisch jargon cumuliforme bewolking genoemd. Toch overheerst de zon en het kwik kan dan ook snel naar een zomers niveau stijgen van 25 graden op de minst warme plekken in de Ardennen tot 29, misschien wel 30 graden elders. Op het strand steekt een zeebries op (door het temperatuursverschil van het zeewater met het binnenland), wat zich vertaalt in een maximumtemperatuur van 23 graden. Het is rustig met een meest zwakke oostenwind.

Vannacht koelt het maar langzaam af. De avond verloopt rustig en zacht waarbij de schaarse wolkenvelden oplossen. Het wordt dan ook vrij helder tot helder bij een zwak oostelijk briesje, die zelfs later helemaal het noorden kwijt is en geen richting weet te kiezen. Aan het eind van de nacht worden de minimale waarden, begrepen tussen 12 graden in de Ardennen en 16 graden in Vlaanderen, bereikt.

Donderdag gaat het zomerse warme weer gewoon door. De zon heeft nauwelijks concurrentie van bewolking waarbij het kwik onder thermometerhut klimt naar 24 graden aan zee, circa 26 graden in de Ardennen en tot plaatselijk 30 graden op de zandgronden van de Kempen.

Vrijdag vormt een perfecte aanloop naar het weekend als het van het weer afhangt. Voor sommige mensen zal het waarschijnlijk al te warm aanvoelen met maxima tot 32 graden, maar de avonden zijn zacht en ideaal om een terrasje op te zoeken of om andere buitenactiviteiten te doen.

Zaterdag houdt het zomerse weer aan. Een staalblauwe lucht met een stralende zon zijn de ingrediënten op het weermenu en in de loop van de namiddag worden de maxima van 24 graden aan zee tot plaatselijk 31 graden meer landinwaarts bereikt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud