Advertentie

Weerbericht voor woensdag 8 augustus: herfstachtige cocktail

Tussen een lagedrukgebied ter hoogte van Engeland en het hogedrukgebied der Azoren met een wig naar de Alpen overheerst een stevige westelijke stroming. De lucht is onstabiel en een buiïg weertype is het gevolg. Op het einde van de week zal een hogedrukgebied haar stempel drukken op het weerbeeld, maar dat zal tijdelijk zijn. Het begin van de volgende werkweek lijkt het weer opnieuw de wisselvallige toer op te gaan.

Het is een wisselvallige dag. De herfst is nog anderhalve maand verwijderd, maar het weerbeeld dat we voorgeschoteld krijgen hoort niet thuis in augustus. Er zijn buien, eerst in het westen en later ook over de rest van het land. Deze buien kunnen gepaard gaan met onweer. Toch is het niet allemaal slecht nieuws, want tussendoor is er ook plaats voor opklaringen. De wind komt stevig uit de hoek en waait matig tot vrij krachtig in het binnenland met rukwinden tot 60 km/u. Aan zee staat een krachtige westzuidwestenwind en kunnen rukwinden tot 70 km/u voorkomen. Bij deze herfstachtige cocktail komt het kwik niet veel hoger uit dan een graad of 20 of 21 in Vlaanderen en circa 17 graden in de Ardennen.

Vannacht verliezen de buien, tijdens de nachtelijke afkoeling, hun energie en worden ze minder talrijk. Vooral de kust blijft gevoelig voor Noordzeebuien die net aan land kunnen komen, maar de klemtoon ligt op het droge weer. Er zijn wolkenvelden en opklaringen, die elkaar afwisselen. De wind waait eerst strak uit het westen en is krachtig aan zee, maar zal geleidelijk aan afzwakken naar matig, windkracht 4. In het binnenland overheerst een matige wind uit zuidwestelijke richting en koelt het af naar circa 10 graden in de Ardennen, naar 13 graden in Vlaanderen.

Donderdag vallen opnieuw buien, maar ze zijn minder in aantal. Bij een wisselend bewolkt weerbeeld is de wind van de partij en waait matig. De maxima bedragen hierbij 16 tot 21 graden.

Vrijdag zou het noorden nog een bui kunnen krijgen en zijn de noordelijke provincies het gevoeligst voor wolkenvelden. Elders blijft het droog met opklaringen bij maxima van ongeveer 20 graden in Laag- en Midden-België.

Zaterdag verloopt droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het is rustig met slechts een zwakke tot hooguit matige wind uit variabele richtingen. Het kwik in de thermometer klimt naar waarden van 17 tot 22 graden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud