Werelberoemde achtbaanbouwer Vekoma failliet

Vekoma was eerder al in zwaar weer terecht gekomen. In april van dit jaar werden 100 van de toen nog 350 medewerkers ontslagen. Het faillissement is volgens de directie onafwendbaar geworden omdat er te weinig pretparkattracties verkocht zijn. Wel onderzoekt de directie de mogelijkheid van een doorstart op korte termijn.

Het bedrijf begon in 1926 als Veldkoning. Er werden ploegen en andere machines voor de landbouw gemaakt. Vanaf het begin van de jaren '50 oriënteerde het bedrijf zich door de teruggang van de agrarische industrie op de fabricage van grote staalstructuren voor de mijnbouw. In die jaren werd de naam Veldkoning Machinefabriek afgekort tot Vekoma.

Toen het ook slechter ging met de mijnen en DSM en petrochemie hun intrede deden, ging Vekoma mee in de trend. Vanaf 1961 focuste het bedrijf zich op de productie van stalen pijpen voor de petrochemische industrie. Stoeien met stalen pijpconstructies leidde in 1967 tot de vervaardiging van het eerste reuzenrad.

Vanaf 1983 legde Vekoma zich volledig toe op pretparkattracties, vooral achtbanen. Vekoma leverde die onder meer aan de Efteling, Fantasialand en Walibi. De afzet van producten was wereldwijd. Bekende succesnummers van Vekoma zijn onder meer de Boemerang en de Invertigo. Vekoma had twee vestigingen in Limburg en een in China, en hield nog kantoor in Singapore.

De vakbonden zijn totaal overvallen door het faillissement en reageren verontwaardigd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud