Advertentie

Werkgevers waarschuwen voor overdreven economisch pessimisme

De groeivooruitzichten die Unice woensdag voorstelde, zijn gebaseerd op enquêtes bij de nationale werkgeversfederaties. De vooruitzichten houden nog geen rekening met de impact van 11 september. Niettemin voorspelt Unice een forse groeivertraging in vergelijking met de groeivooruitzichten die een halfjaar geleden gepubliceerd werden. De werkgeversorganisatie voorspelt voor de EU en de eurozone een groei van 1,9 procent in 2001, in plaats van de 2,8 procent die ze in maart voorspelde. In 2002 zou de groei aantrekken tot 2,3 procent.

Volgens Unice is het nog te vroeg om in te schatten wat de precieze economische impact wordt van de aanslagen. Unice-voorzitter Georges Jacobs waarschuwde voor een overdreven pessimisme over de economische situatie. Dat kan het herstel van het consumentenvertrouwen vertragen, waarschuwde Jacobs. 'We moeten niet meedoen aan zichzelf vervullende profetieën of doemscenario's', vulde waarnemend Unice-secretaris-generaal Daniela Israelachwili aan. Wel staat vast dat als gevolg van de aanslagen het economische herstel volgend jaar langer op zich laat wachten.

De economische vooruitzichten tonen een zware achteruitgang van het ondernemersvertrouwen in Europa. Sinds maart 2000 is het vertrouwen in de industrie en in de dienstensector op de terugweg. Ook de investeringsverwachtingen van de Europese werkgevers maakten sinds maart dit jaar een forse duik. De krapte op de arbeidsmarkt is wel opgelost, 'maar om de verkeerde redenen', klonk het gisteren bij Unice.

De werkgevers waarschuwen ook voor de belangrijkste risico's voor de Europese economie. De grootste factor van onzekerheid is de precieze impact van de aanslagen in de VS. Ook de onzekerheid over de evolutie van de energieprijzen en snelle wisselkoersschommelingen van de euro kunnen de economie parten spelen.

Volgens de werkgevers hoeft de overheid geen geld in de economie te pompen. En het renteniveau in de eurozone is geen obstakel voor de ondernemingen, zei Jacobs. Unice pleit wel voor het voort gezond maken van de overheidsfinanciën, structurele hervormingen, flexibele arbeidsmarkten en een verdere liberalisering van de Europese economie. JL

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud