Winstwaarschuwing Bayer en adviesverlaging telecomsector schokken Europese beleggers

Bayer verzuurde woensdag van bij de start van de handel het beursklimaat, door voor de tweede keer in drie maanden een winstwaarschuwing uit te sturen. In juni meldde de Duitse industriereus dat de slabakkende wereldeconomie de resultaten van de chemieafdeling aantastte. Gisteren kwam er in de farmacietak nog een veel groter probleem aan het licht. Bayer meldde dat het zijn cholesterolmiddel Baycol van de markt haalt. De maatregel komt er nadat de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA 31 sterfgevallen in verband brengt met nevenwerkingen van Baycol.

Bayer rekende dit jaar voor Baycol op een verkoop van 1 miljard euro. Bijgevolg slaat het afvoeren van het middel een gat in de resultaten. 'Baycol was het enige echte groeiproduct van Bayer. Het is moeilijk te zien waar de groei in de komende vijf jaar moet vandaan komen', stelt het beurshuis JP Morgan. Analisten denken dat de winstprognoses voor Bayer in 2002 waarschijnlijk met 15 à 20 procent dalen. De koers hield daar gisteren duidelijk rekening mee, want het aandeel Bayer verloor in Frankfurt 17,6 procent.

De Euro Stoxx50-index, de belangrijkste beursgraadmeter van de EMU-zone, verloor 1,7 procent tot 3.972,98. Na Bayer waren de drie grootste dalers in de index telecomoperatoren. Deutsche Telekom verloor 9,1 procent en belandde op een dieptepunt sinds april 1998. Het Nederlandse KPN liet 6,7 procent liggen, bij France Télécom ging er 5 procent af.

Merrill Lynch plaatste gisteren Deutsche Telekom en France Télécom op de verkooplijst. Het beurshuis oordeelt dat de telecomoperatoren weer volgens de traditionele maatstaf zoals de koers-winstverhouding moeten worden gewaardeerd. Tijdens de hype die tot begin 2000 voor de telecomsector heerste, schakelden de analisten over naar een waardering op basis van operationele kasstroom ('Ebitda'), in een poging de steeds hogere koersen te rechtvaardigen. De kasstroom houdt geen rekening met de enorme rentelasten waar veel telecomoperatoren onder gebukt gaan.

Ook Wall Street beleefde een moeilijke dag. Netwerkgigant Cisco kwam dinsdag nabeurs met weinig bemoedigende vooruitzichten, en ook de Federal Reserve bood beleggers geen hoop op beterschap. De Amerikaanse centrale bank schreef in haar jongste 'Beige Book', een zeswekelijks rapport dat de economische toestand in de VS samenvat, dat de aanhoudende zwakte van de verwerkende nijverheid naar andere sectoren overslaat. Bovendien evolueerden in juni en juli ook de kleinhandelsverkopen zwak en beneden de verwachtingen. De Dow Jones verloor 1,58 procent, Nasdaq dook 3,03 procent in het rood en belandde weer onder 2.000 punten. KVS

Pagina 7: Opnieuw winstwaarschuwing bij Bayer

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud