Advertentie
Advertentie

Winstwaarschuwing Microsoft voor lopend kwartaal

Microsoft behaalde in het vierde kwartaal van boekjaar 2000/2001 een nettowinst van 66 miljoen dollar. Het resultaat werd negatief beïnvloed door een afschrijving van 3,92 miljard dollar op de aandelen die Microsoft in portefeuille heeft. De gigantische afschrijving was eerder al aangekondigd en verraste dus de analisten niet.

Operationeel is er overigens geen vuiltje aan de lucht in Seattle, de thuisbasis van Microsoft. De omzet steeg van 5,8 tot 6,58 miljard dollar, netjes volgens de verwachtingen. Vorige week had Microsoft zelf nog gemeld dat zijn omzet ergens tussen 6,5 en 6,6 miljard dollar zou uitkomen. De courante nettowinst bedroeg 43 cent per aandeel, amper een cent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Het lopende kwartaal dient zich heel wat minder rooskleurig aan. Dat heeft alles te maken met de minder sterke vraag naar pc's. En dat is op zijn beurt een rechtstreeks gevolg van de sputterende economie in de VS en Europa. Onderzoeksbureaus Gartner Dataquest en International Data Corp (IDC) meldden dat de verkoop van pc's, laptops en servers in het tweede kwartaal met 2 procent zijn teruggevallen.

Advertentie

Financieel directeur John Conors van Microsoft rekent voor het huidige kwartaal op een omzet van 6 à 6,2 miljard dollar en een winst per aandeel van 39 tot 40 dollarcent. Analisten hadden zich verwacht aan een gemiddeld cijfer van 45 dollarcent. Dat wil op zich nog niks zeggen, want Microsoft heeft de gewoonte bijzonder conservatief te zijn bij het voorspellen van zijn resultaten.

Ook van de minder gunstige vooruitzichten keken analisten vrijdag niet van op. 'Microsoft heeft bewezen dat het tijdelijk immuun kan zijn voor een verslappende pc-markt. Maar zo'n situatie is niet lang vol te houden', meent een analist. Deze merkt ook nog op dat de segmenten waar Microsoft dit jaar goed zal boeren, zoals de X-box-spelconsole, eerder nauwe winstmarges hebben.

Microsoft maakt besturingssystemen (Windows) die zowat 90 procent van de pc's doet draaien. Indien er minder pc's verkocht worden, moet Microsoft proberen elders inkomsten te genereren of met vernieuwde producten op de markt te komen. Een voorbeeld is het nieuwe besturingssysteem Windows XP.

Over het volledige boekjaar 2000/2001 behaalde Microsoft een nettowinst van 7,35 miljard dollar of 1,32 dollar per aandeel, tegenover 9,42 miljard dollar of 1,70 dollar per aandeel in het voorgaande jaar. De omzet steeg met 10 procent tot 25,3 miljard dollar.

De koers van het aandeel Microsoft daalde met 4,67 procent tot 69,18 dollar.

LVA

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.