Witwascel wil contante betalingen inperken

Het pleidooi van CFI-voorzitter Spreutels past in de sterke stijging van witwasmeldingen die te maken hebben met illegale handel in goederen en koopwaren. Het voorbije werkjaar, dat eindigde op 30 juni, gaf de Belgische antiwitwascel zowat 300 dossiers door aan de parketten, wat neerkomt op een derde van het totale aantal. Dat betekent dat de illegale handel in goederen, voor het eerst sinds de oprichting van de CFI in 1993, het drugsmilieu heeft bijgehaald als belangrijkste motor van de witwascircuits.

Om deze steile opgang een halt toe te roepen, rekent Spreutels in eerste instantie op de toepassing van de nieuwe Europese witwasrichtlijn, die tegen eind juni in Belgische wetgeving zou worden omgezet. Deze richtlijn breidt de identificatie- en meldingsplicht voor verdachte verrichtingen boven 15.000 euro (600.000 frank) gevoelig uit. Daardoor vallen straks niet alleen niet-financiƫle beroepen zoals advocaten en boekhouders onder de nieuwe wetgeving, maar ook betalingen in cash aan alle 'handelaars in waardevolle voorwerpen'.

'Daaronder vallen bijvoorbeeld juweliers, handelaren in kunst en zelfs autoverkopers', zegt Spreutels. De CFI-voorzitter benadrukt wel dat dit niet betekent dat er een automatische meldingsplicht komt. 'De handelaars moeten telkens zelfstandig afwegen of het gaat om een verdachte betaling', zegt Spreutels.

Niettemin beseft de CFI-voorzitter dat het meestal gaat om niet-gereglementeerde beroepen, zonder afgelijnde deontologie of bijhorende disciplinaire sancties. 'Daarom stel ik voor nog een stap verder te doen en gewoon alle contante betalingen boven 15.000 euro te verbieden', zegt Spreutels. Hoewel hij beseft dat een controle zo goed als onmogelijk is, denkt Spreutels dat zo'n verbod op zijn minst een sterk ontradend effect heeft.

Ook in politieke kringen wordt over het idee al een tijdje hardop nagedacht. 'Ik ben a priori niet tegen het voorstel, maar het vergt bijkomende studie, bijvoorbeeld over de gevolgen voor de aandelen aan toonder', zegt Alain Zenner, de regeringscommissaris voor de strijd tegen fiscale fraude. NT/SV

Terrorisme en euro zorgen voor recordaantal witwasmeldingen

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud