Woedende onderwijsbonden staken donderdag en vrijdag

Het gemeenschappelijk front van de onderwijsbonden was maandag op een persconferentie bijzonder hard voor onderwijsminister Vanderpoorten. Er is nooit een dialoog of een wil tot onderhandelen geweest. Het ging enkel om formeel overleg dat Vanderpoorten zo snel mogelijk heeft willen afronden, aldus de vakbondswoordvoerders.

De vakbonden lieten de deur nog op een kier voor nieuwe onderhandelingen begin volgende week, dus na de stakingen van donderdag en vrijdag, maar dat werd volgens hen door de minister maandag geweigerd. We hebben de deur in het gezicht gekregen en mogen nog enkel het onderhandelingsprotocol voor niet-akkoord tekenen, aldus de bonden in een reactie op de aankondiging van Vanderpoorten eerder op de dag dat de onderhandelingen zijn afgesloten.

De bonden hekelden dat Vanderpoorten maandag wel wilde praten over een uitstapregeling voor de 52- tot 54-jarigen op 56,5 jaar, maar niet voor de 50-jarigen. Het gaat er bij de bonden niet in dat volgens Vanderpoorten een leraar op zijn 50ste nog niet bezig zou zijn met een uitstap vijf jaar later. Voorts hekelden de bonden dat Vanderpoorten maandagmorgen plots kwam aandraven met een "harmonisering" van de verlofstelsels, een maatregel die volgens de bonden neerkomt op een beperking. Volgens Vansweevelt liggen de plannen voor een nieuwe vakantieregeling van het onderwijspersoneel klaar.

Donderdag en vrijdag wordt in het onderwijs gestaakt, maar na de herfstvakantie zullen er nog acties volgen, zo kondigden de vakbonden maandag aan. Eind deze week buigen ze zich over een plan met "creatieve" acties. "We zijn bereid heel lang door te gaan met ons verzet", aldus Romain Maes van het COV.

Het is daarbij de bedoeling de regering pijn te doen, maar de leerlingen en ouders zoveel mogelijk te ontzien, "van wie we onze bondgenoten willen maken", aldus Maes. Aan welke acties de bonden precies denken, wilden ze maandag niet zeggen.

Waarschijnlijk zal er donderdag en vrijdag ook weer "creatief" worden gestaakt in het onderwijs, waardoor de stakers geen loonverlies lijden. Vanderpoorten kondigde maandag aan dat creatief staken volgens haar niet kan. "Ik heb geen problemen met staken, maar men moet zich houden aan de regels van het spel", aldus de minister. Ze overweegt welke acties tegen het creatief staken kunnen ondernomen worden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud