Advertentie

Yahoo boekt fors verlies en omzet daalt verder

Yahoo baat een netwerk van websites uit dat maandelijks door 210 miljoen surfers wordt bezocht. Het bedrijf haalt 80 procent van zijn inkomsten uit reclame en handel via het internet. De economische groeivertraging en de problemen bij veel andere internetbedrijven brengen die markt forse klappen toe.

Yahoo, dat in het derde kwartaal van vorig jaar nog een winst van 47,7 miljoen dollar (53 miljoen euro) kon voorleggen, heeft zijn investeerders in het tweede kwartaal van dit jaar al kennis laten maken met slechte cijfers. Toen werd een nettoverlies van 48,5 miljoen dollar (53,9 miljoen dollar) neergezet. De omzet in het derde kwartaal daalde jaar-op-jaar van 295,5 miljoen dollar naar 166,1 miljoen dollar (184,5 miljoen euro).

'Yahoo heeft een mooie vooruitgang geboekt en staat klaar om te profiteren van een economische heropleving zodra die er komt', zei topman Larry Semel hoopvol op een analistenbijeenkomst. Toch verloopt duidelijk niet alles naar wens bij Yahoo, want tijdens dezelfde analistenmeeting maakte Semel bekend dat zijn bedrijf op 15 november een herstructureringsplan zal voorstellen. 'Het is mogelijk dat er volgens dat plan ontslagen moeten vallen', aldus Semel na zijn eerste volledige kwartaal aan de top van Yahoo.

Voor het vierde kwartaal rekent Semel op een omzet van 160 tot 180 miljoen dollar (199 miljoen euro). De jaaromzet van Yahoo moet dan uitkomen op 688 tot 708 miljoen dollar (786,4 miljoen euro). Dat is een pak minder dan de 1,1 miljard dollar uit 2000. De terroristische aanslagen in de VS missen hun impact op de Yahoo-cijfers niet. Volgens financieel directeur Susan Decker misliep Yahoo daardoor in het derde kwartaal 2 tot 3 miljoen dollar omzet. In het vierde kwartaal zal het omzetverlies door de aanslagen 5 tot 15 miljoen dollar bedragen, aldus Decker.

Yahoo voert zijn inspanningen op om minder afhankelijk te worden van de volatiele reclamemarkt op het net. Zo komen er binnenkort meer betalende diensten voor consumenten. Yahoo liet al eerder weten dat het werkt aan een gediversifieerd aanbod, maar concrete plannen zijn er nog altijd niet.

Ondanks de slechte cijfers veerde het aandeel Yahoo in New York op. Donderdagnamiddag koerste het boven de 12 dollar (13,3 euro), een stijging met ruim 11 procent. Dat komt omdat de cijfers nog binnen de verwachtingen van analisten lagen en een nog negatievere verrassing uitbleef. Yahoo liet bovendien weten dat zijn resultaten over heel 2001 binnen de eerder vooropgestelde verwachtingen zullen liggen.

De bescheiden klim van de beurskoers donderdag compenseert nog lang niet de verliezen die Yahoo-investeerders al te slikken kregen. Het internetbedrijf heeft het afgelopen jaar al meer dan 83 procent van zijn beurswaarde verloren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud