Zwaarste bombardementen op Afghanistan sinds begin aanval

Rond de hoofdstad werden maandagochtend minstens tien zware explosies gehoord. Ook in Jalalabad, in het oosten van Afghanistan, werden zware inslagen waargenomen. Er is voorlopig geen informatie over eventuele slachtoffers. Volgens de heersende Taliban kwamen bij een nachtelijke raid op Qala Nau, provinciehoofdstad van Badghis (noordwesten), twaalf burgers om het leven.

In Kaboel is maandag volgens de zender Al-Jazira de stroomvoorziening uitgevallen. Hierdoor is ook water schaars geworden. De meeste bronnen zijn er immers zo diep dat enkel door middel van elektrische pompen water kan geput worden. Volgens Al-Jazira is het niet duidelijk hoeveel slachtoffers de aanvallen al hebben geëist. Voorlopig zouden er bij de Taliban-leiding nog geen doden zijn gevallen.

De Amerikaanse aanvallen waren ook gericht op Taliban-posities nabij het front met de gewapende oppositie, in het noorden van Afghanistan. De Noordelijke Alliantie zou gevorderd zijn tot op amper vijf kilometer van Mazar-i-Sharif, de belangrijkste noordelijke stad. Maandag zou er in de regio zwaar gevochten zijn. "We trekken Mazar binnenkort binnen", aldus een woordvoerder van de Alliantie maandagavond.

De Verenigde Naties meldden maandag dat bij de inslag van een Amerikaanse bom in Mazar-i-Sharif vrijdag vijf doden zijn gevallen. De bom ontplofte in de buurt van een markt.

Het Afghaanse Islamitisch Persbureau (AIP) berichtte dat bij de Amerikaanse aanvallen maandag twee dorpen in de vlammen zijn opgegaan. Hierbij zou een inwoner om het leven zijn gekomen en vijf anderen gewond zijn geraakt. Dit gebeurde bij bombardementen op doelen in Agam, 35 kilometer ten zuiden van Jalalabad.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud