Zwakke resultaten Wienerberger nekken Koramic

De resultaten van Koramic over de eerste zes maanden van dit jaar zullen minder goed zijn dan die over de eerste helft van 2000. 'Het stond al vast dat de halfjaarwinst lager zou zijn omdat we Treibacher hebben verkocht en daardoor omzet en winst verloren en er in de eerste helft van dit jaar geen grootschalige projecten werden gerealiseerd', licht Christian Dumolin, de voorzitter van de raad van bestuur van de West-Vlaamse bouwmaterialengroep, toe. Verder veroorzaakte de zwakke bouwmarkt in Duitsland en in de Verenigde Staten een bijkomende winstdaling bij Wienerberger. Koramic en Bank Austria bezitten via een gemeenschappelijke tussenholding de meerderheid van de aandelen Wienerberger. Koramics baksteenafdeling is ondergebracht bij Wienerberger.

Over de eerste zes maanden daalde de omzet van Wienerberger met 11 procent tot 746,4 miljoen euro. Als Treibacher niet wordt meegerekend, steeg de omzet met 1 procent. Wienerbergers bedrijfswinst kromp met 76 procent tot 32,1 miljoen euro. Indien de verkoop van Wiekor en Wipark Garagen, twee grote eenmalige projecten, in de eerste helft van 2000 en de winstbijdrage van Treibacher worden uitgezuiverd, daalde de bedrijfswinst met 61 procent. De nettowinst kromp met 85 procent tot 14,5 miljoen euro. Omdat de resultaten van Wienerberger een belangrijke invloed hebben op de geconsolideerde resultaten van Koramic zal de bedrijfskasstroom van Koramic over de eerste helft lager zijn dan de 132 miljoen euro in de eerste helft van 2000 en zal de bedrijfswinst kleiner zijn dan 82 miljoen euro.

De winstdaling bij Koramic is beduidend, maar minder groot dan bij Wienerberger, bezweert Dumolin. 'Onze boodschap is dat het beduidend minder zal zijn, maar niet evenveel als bij Wienerberger', zegt hij.

De afdelingen Koramic Roofing Systems, Koramic Finishing products en Koramic Concrete Products lijden eveneens onder de zwakke conjunctuur, maar konden dankzij een toename van de omzet de bedrijfskasstroom en de bedrijfswinst stabiliseren ten opzichte van vorig jaar.

'De zaken bij Wienerberger moeten van dichterbij worden gemanaged. Geen afdankingen van personeel, maar de zaken weer rechtzetten.' Koramic maakt zijn halfjaarresultaten op 18 september bekend. Het aandeel verloor gisteren 12,1 procent en daalde tot 30,75 euro, maar het Wienerberger-aandeel sloot in Wenen met een winst van 0,4 procent op 18,28 euro. De afgelopen vier weken had het aandeel al 16 procent aan waarde ingeboet. EDL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud