Zware uitbarsting van geweld in Israël

Na de schietpartij braken in Hebron ongeregeldheden uit. Palestijnen namen Israëlische militairen onder vuur en het Israëlische leger riposteerde met beschietingen. Tien Palestijnen werden door kogels van Israëlische militairen geraakt. Eén van hen, een oudere man, werd ernstig gewond aan zijn buik.

De Israëlische premier Ariel Sharon veroordeelde de aanslag. Hij liet weten dat de regering elke vorm van geweld en terrorisme afwijst. "Wij betreuren het feit dat onschuldige mensen hun leven hebben verloren", meldde de premier in een communiqué.

De omstandigheden waaronder de schietpartij ongeveer 10 kilometer ten westen van Hebron zich afspeelde, zijn nog niet duidelijk. Palestijnse getuigen hebben verteld dat de Israëliërs op een weg ten zuidoosten van Hebron het vuur op een Palestijns taxibusje hadden geopend.

De aanslag is inmiddels opgeëist door de onbekende groepering "Comité voor veiligheid op de weg". Het is voor het eerst dat een joodse groepering zich openlijk verantwoordelijk verklaart voor een aanslag op Palestijnen.

Een aantal weken geleden kwam een Palestijn om het leven bij een soortgelijke aanslag in de omgeving van Jeruzalem. Die aanslag is niet opgeëist. Kort daarop raakte een Palestijn gewond bij een aanslag van hetzelfde type. Dat gebeurde in een gebied waar geen joodse nederzettingen zijn.

Twee dagen geleden zei het hoofd van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth, Avid Dichter, dat er op de Westelijke Jordaanoever een "joodse terreurgroepering" actief was die jacht op Palestijnen maakte.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud