Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Risico's nemen op risicovolle markten

Igor de Maack • Beheerder en woordvoerder van het beheer, DNCA Investments ©DNCA

Het beursadagio klopt niet altijd. De maand juni lijkt trouwens beter georiënteerd, vooral sinds de verklaring van de ECB over het einde van de QE en de stijging van de rentevoeten, die Mario Draghi heeft uitgesteld tot de zomer van 2019. 2018 wordt gekenmerkt door nieuwe risicofactoren (protectionisme, populisme en olie) en de volatiliteitspieken zijn moeilijker op te vangen. Toch zien we nog altijd een wereldwijde groei (3,5 %) en zijn er nog steeds ondernemingen die waarde creëren.

“Sell in May and go away, and buy back on the Derby day”: gaat dit op voor deze zomer?

 

 

 

Welke kansen of grote dreigingen ziet u in de komende maanden?

De afgelopen weken keerde de aversie voor risico’s terug en dat had een weerslag op de financiële markten (prijsverhoging van de Treasuries op tien jaar, stijging van de dollar, thema van de massaal ondersteunde groei …). De kortstondige vertraging van de groei in het tweede kwartaal (met name in Europa) liet even vrezen voor een ommekeer van de cyclus, maar die lijkt veraf als we het activiteitsmomentum zien in de Verenigde Staten en China. De kansen zijn nog steeds op de wereldwijde aandelenmarkten te vinden (vooral Azië, Amerika en ook Europa voor bepaalde thema’s).

Obligaties: waar vinden we rendement?

Obligaties zijn momenteel een zeer moeilijk in te schatten activaklasse. Vooral dan in Europa, waar de combinatie van lage rentevoeten en volatiliteitspieken door politieke gebeurtenissen (Italië) de performance verstoort. Een aanhoudende performance die trouwens historisch was voor de obligatiehouders. Krediet lijkt risicovol, want de liquiditeit is niet optimaal. De converteerbare obligaties vormen een geschikte tussenoplossing bij een stijging van de rentevoeten en zijn minder risicovol dan gewone obligaties. In elk geval is het geen goed idee om te investeren in obligaties op lange termijn, want het reële rentevoetniveau is te laag om een snelle stijging van de inflatie te verzilveren. Inflatiegeïndexeerde obligaties bieden trouwens vaak een antwoord bij een versnelling van de inflatie-indexen.

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.