Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

AB InBev en Natuurpunt zorgen voor waterherstel en waterbuffering: aanvulling van meer dan 400.000.000 liter

Yleni De Neve, Sustainability Lead Europe bij AB InBev en Piet De Becker, Hydroloog en Conservator natuurreservaat Doode Bemde

Bierbrouwer AB InBev investeert meer dan 400.000 euro in waterherstel en waterbuffering in natuurreservaat Doode Bemde, nabij Leuven. Met 400 miljoen liter water extra fungeert het gebied als natuurlijke spons en buffer tegen extreem weer.

De Doode Bemde is met een oppervlakte van bijna driehonderd hectare het grootste private natuurreservaat van Vlaams-Brabant. De biodiversiteit is indrukwekkend (er zijn bevers en ijsvogels), maar het wordt ook strategisch ingezet als natuurlijk overstromingsgebied. Bij overvloedige regen mag de Dijle er buiten haar oevers treden, zodat de brede regio rond Leuven van wateroverlast gespaard blijft.

400 miljoen liter water extra

Eind augustus startte AB InBev een vierjarig partnerschap met Natuurpuntom de hydrologische troeven van het gebied nog te versterken. De komende vier jaar investeert de brouwer meer dan 400.000 euro in het waterherstelproject. ‘Door vroegere landbouwgrachten, greppels en andere drainagesystemen aan te passen, geven we het water de kans om veel geleidelijker in de bodem te sijpelen, in plaats van het versneld af te voeren naar de rivier’, zegt Piet De Becker, hydroloog en conservator van Doode Bemde. Daardoor stijgt het grondwaterniveau, en krijgt de Dijle minder water te slikken. Dat betekent meer dan 400 miljoen liter wateraanvulling voor het reservaat. ‘Desondanks het lokale karakter van het waterherstelproject, is er geen directe link met de productie van ons bier’, zegt Yleni De Neve, Sustainability Lead Europe bij AB InBev.

Water voor groendienst en brandweer

Water is voor AB InBev niet alleen een essentieel ingrediënt om bier mee te brouwen, maar ook een schaars en kostbaar goed voor de hele samenleving.‘Daarom focust ons waterbeheer op twee doelstellingen: duurzaam waterverbruik in de brouwerij én waterherstelprojecten in risicovolle regio’s’, vertelt Yleni De Neve. Zo schenkt AB InBev al een paar jaar gezuiverd brouwerijwater aan de groendienst van Leuven, en aan de brandweer bij noodgevallen. Ook wordt vandaag twintig procent van het afvalwater op de sites van Leuven en Jupille gezuiverd en hergebruikt als proceswater.

De strategische ligging, als waterbeheergebied in de buurt van Leuven, maakte de beslissing voor ons evident.
Yleni De Neve
Sustainability Lead Europe bij AB InBev

Eerste Europees project

‘Met die visie was de keuze voor het project snel gemaakt, zegt Yleni De Neve. ‘De strategische ligging, als waterbeheergebied in de buurt van Leuven, maakte de beslissing voor ons evident

Het is de eerste keer dat AB InBev meewerkt aan een dergelijk project in Europa. Eerder werkte de brouwer wel rond waterbesparing in Afrika en irrigatie in Zuid-Amerika. Maar het Belgische waterherstelproject is van een andere orde.

Minder CO2 in de lucht

De vernatting van de Doode Bemde heeft nog een belangrijk voordeel: het extra water vergroot de biodiversiteit in het gebied. De Becker: ‘Zo krijgt de oorspronkelijke moerasvegetatie weer meer kansen. En door het hogere grondwaterpeil houdt de bodem ook meer CO2 van uitgebloeide planten vast. Er komt dan minder koolstofdioxide in de lucht terecht.’

Door het hogere grondwaterpeil houdt de bodem ook meer CO2 vast.
Piet De Becker
Hydroloog en Conservator natuurreservaat Doode Bemde

Natuurpunt koopt de komende jaren nog naburige landbouwterreinen aan, met steun van AB Inbev en de Vlaamse Blue Deal ‘Ook door die agrarische gronden opnieuw nat te maken, verhogen we het grondwaterniveau enkele tientallen centimeters ’, vertelt De Becker.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.