Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Deze studenten worden de motor van innovatie in de bierindustrie'

David De Schutter, Global VP, Innovation & Technology Development bij AB InBev (links) en Christophe Courtin, hoogleraar aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de KU Leuven (rechts)

KU Leuven start dit academiejaar met het postgraduaat Mout- en brouwwetenschappen. ‘We garanderen hiermee het erfgoed én de toekomst van Belgisch bier.’

Een van de meest opvallende nieuwe opleidingen is het postgraduaat Mout- en brouwwetenschappen, het Engelstalige programma van de KU Leuven dat mikt op binnen- en buitenlandse studenten met een masterdiploma (bio)ingenieurs-, industriële of exacte wetenschappen. Ook moeten ze de gratis toegankelijke online cursus van de KU Leuven  over bierbrouwen gevolgd hebben. De opleiding wordt ondersteund door de ‘AB InBev Chair in Malting and Brewing’: een nieuwe leerstoel aan de KU Leuven die gefinancierd wordt door AB InBev.

Het is uitzonderlijk dat een leerstoel – een schenking aan een universiteit - naar een opleiding gaat, de meeste leerstoelen gaan naar onderzoek. Waarom die keuze?

Christophe Courtin (Leerstoelhouder en een van de academische verantwoordelijken van het nieuwe postgraduaat): ‘We voeren al jarenlang onderzoek naar onder meer gisten, granen en de verwerking ervan in mouterij- en brouwerijprocessen. Wij vinden het onze taak om die expertise ook weer in onderwijs om te zetten. Deze leerstoel maakt dat mogelijk. Al onze onderzoekscomponenten van grondstof tot eindproduct vloeien nu samen in één overkoepelend programma, dat bestaat uit 10 vakken. Er wordt hierbij gesteund op voorkennis van verschillende basisdisciplines zoals: biochemie, fysica en microbiologie. Daarnaast komen verpakkingstechnologie en sensorische wetenschappen, maar ook management en marketing aan bod.’

‘Al onze onderzoekscomponenten van grondstof tot eindproduct vloeien nu samen in één overkoepelend programma.’

Christophe Courtin
hoogleraar aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de KU Leuven

Waarom koos AB InBev voor die aanpak van opleiding in plaats van onderzoek?

David De Schutter (Global VP, Innovation & Technology Development bij AB InBev): ‘De opleiding levert uiteindelijk alumni af die weten hoe bierbrouwen van A tot Z werkt, en die inzicht hebben in de volledige bierproductieketen. Dat is belangrijk voor innovaties, want die ontstaan vaak waar verschillende kerndisciplines elkaar raken. AB InBev bekijkt dit als een langetermijninvestering. Afgestudeerden kunnen de Belgische bierindustrie versterken: in onderzoek, ontwikkeling van nieuwe technologie of het brouwen zelf.’

Is er een link tussen het AB InBev-innovatielab GITEC (Global Innovation and Technology Center) en de opleiding?

David De Schutter: ‘Jazeker. De opleiding wordt uiteraard gegeven door docenten van de KU Leuven. Maar daarnaast zullen onze GITEC-experts ook praktijkkennis delen, en studenten de kans geven om inzichten te krijgen op industrieniveau. Met gisten is het bijvoorbeeld handig en zinvol dat je in een compact laboratorium kunt experimenteren. Maar het is evenzeer leerrijk om te ontdekken hoe een gist zich gedraagt in een tank van 400.000 liter.’

‘De opleiding levert alumni af die inzicht hebben in de volledige bierproductieketen: dat is belangrijk voor innovatieontwikkelingen.’

David De Schutter
Global VP, Innovation & Technology Development bij AB InBev

Werken er nog andere externe experts mee aan de opleiding?

Christophe Courtin: ‘De wisselwerking tussen de academische kennis van de hoogleraren en de praktische expertise van externe specialisten maakt deze opleiding uniek. We hebben met de studenten bezoeken gepland bij heel wat bedrijven. En we moedigen experts uit diverse bedrijven aan om hun kennis te delen in deze opleiding.’

Hoe ziet de toekomst van het programma eruit?

Christophe Courtin: ‘Zeven studenten uit vier landen hebben zich dit academiejaar ingeschreven. In coronatijden is dat zeker niet slecht. Het programma zal na één jaar geëvalueerd, en waar nodig geperfectioneerd worden. We bieden de opleiding vijf jaar lang aan met steun van de AB InBev-leerstoel. Daarna is het de bedoeling dat ze zelfbedruipend wordt. Na hun opleiding kunnen de studenten als motor dienen voor innovatie in de bierindustrie: dát is het belangrijkste.’

Hoe brouw je het perfecte bier?

Bier is ontstaan uit een geslaagde mix tussen ambacht en vakmanschap. Vandaag komt daar veel meer bij kijken.

‘Kennis en innovatie zijn onmisbaar’, weet David De Schutter van AB InBev. Alleen zo krijg je op industriële schaal het perfecte bier. ‘Dat bier is niet alleen goed van smaak en lang houdbaar. Het wordt ook ecologisch gebrouwen en duurzaam verpakt en getransporteerd. En het perfecte bier gaat ook slim en circulair om met reststromen, zoals de granen die overblijven na het brouwproces.’ En dat zijn dus allemaal aspecten die in deze opleiding aan bod komen.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.