Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Familiebedrijven hoef je doorgaans niet te overtuigen van het belang van duurzaamheid’

Hanspeter Höschle en Kenneth Van den Bergh, Carbon+Alt+Delete ©rv

Kenneth Van den Bergh stampte ruim twee jaar geleden geleden -na een acceleratietraject mee gesteund door ABN AMRO Private Banking - Carbon+Alt+Delete uit de grond, een start-up die software ontwikkelt om de jaarlijkse CO2-uitstoot van bedrijven te berekenen. Familiebedrijven lopen vaak een eind voorop als het over duurzaamheid gaat, stelt hij enigszins verrassend vast.

‘Er bestaat zeker een verband tussen de grootte van een bedrijf en duurzaamheid. Voor grote bedrijven zijn de rapporteringsverplichtingen vandaag al strikter. Bovendien tonen professionele investeerders zich doorgaans ook iets strenger als het over duurzaamheid gaat.

Maar daar staat tegenover dat familiebedrijven inherent veel meer bezig zijn met de toekomst op langere termijn, dat zit in hun DNA. Je hoeft hen dan ook veel minder te overtuigen van het almaar toenemende belang van duurzaamheid. Dat geldt zeker in de voedingssector.

Daar staan de kleinere kmo’s onder steeds grotere druk van de grote distributieketens om zo transparant en duurzaam mogelijk te produceren. De uitdaging zit voor hen nu vooral in de implementatie daarvan in de bedrijfsprocessen.’

‘De vrijblijvendheid van uitstootberekeningen zal verdwijnen. Alle data moeten, net zoals bij de financiële boekhouding, netjes auditeerbaar worden.’

Kenneth Van den Bergh
Carbon+Alt+Delete

Carbon+Alt+Delete verkoopt zijn innovatieve software aan consultancybedrijven die op hun beurt eindklanten bijstaan om hun ecologische voetafdruk te berekenen en te verminderen. Uitstoot kan komen van de bedrijfsgebouwen en productieprocessen, maar uiteraard net zo goed van bedrijfswagens of vliegtuigreizen.

‘Onze software leest daarvoor data in uit de meest uiteenlopende bedrijfssystemen, en vertaalt die vervolgens naar de achterliggende CO2-uitstoot. Op basis daarvan kunnen bedrijven dan in een laatste fase ook analyses maken om zelf hun ecologische voetafdruk te verminderen.’

Volgens Kenneth Van den Bergh zorgt de software in eerste instantie voor tijdswinst. Op wat langere termijn zal vooral het auditing-aspect aan belang winnen.

‘Zeker nu alle grotere bedrijven in de EU vanaf 2025 verplicht worden om volgens vaste parameters te rapporteren over hun uitstoot. De vrijblijvendheid van de uitstootberekeningen zal verdwijnen. Alle data zullen, net zoals bij de financiële boekhouding, ook netjes auditeerbaar moeten worden.’

Nog meer weten over Carbon+Alt+Delete? Lees hier verder.

Ontdek onze ondernemersdossiers en themarapporten

Ontdek hier

Heeft u een familiebedrijf? Bent u op zoek naar relevante inzichten rond uw vermogen als ondernemer? Heeft uw onderneming nood aan bijkomende informatie rond belangrijke transitiethema’s? Wij behandelen de meest prangende vragen en thema's in onze ondernemersdossiers en rapporten.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.