Een businesstrip naar het buitenland of een expat-avontuur laten vandaag heel andere belletjes rinkelen bij verzekeraars dan enkele jaren geleden. ‘Corona heeft uiteraard alles versneld, maar ook de aanslagen in Parijs en Brussel hebben bedrijven aan het denken gezet over internationale mobiliteit’, klinkt het bij verzekeraar AIG.
‘Vroeger was het eenvoudig: je ging op zakenreis of werd als expat met je gezin een aantal jaar naar het buitenland gestuurd. Die grens is nu vervaagd’, zegt Frank Indestege, Head Expat EMEA bij AIG.
Dat maakt het er niet eenvoudiger op om reizende werknemers correct te beschermen. Zowel het arbeidsrecht als de sociale zekerheid bekijken zakenreizen en langdurige buitenlandse verblijven immers door een andere bril.
Iemand met coronaverschijnselen laten repatriëren, kost al snel 90.000 euro. Dat is duur, maar het alternatief was om midden in de pandemie in een ziekenhuis terechtkomen in een land waar je het gezondheidssysteem niet begrijpt.
‘Iemand die vijf weken naar India gaat om er een fabriek te helpen bouwen, tien dagen terugkomt en opnieuw vijf weken vertrekt: is dat een expat of een business traveler? En wat met iemand die als freelancemanager vanuit Dubai voor Europese klanten strategisch werk levert’, vraagt Indestege zich af.
Buitenverblijf
Tijdens de coronacrisis werd het er niet duidelijker op. Wat bijvoorbeeld met de digitale nomade die, vaak als freelancer, voor een lange periode in het buitenland zit? Is die onderhevig aan de Belgische wetgeving, waar zijn klanten zitten, of aan de wetten van het land waar hij zich bevindt?
En wat met mensen die - op eigen initiatief - een paar weken vanuit hun buitenverblijf in Zuid-Frankrijk werken? Het zijn allemaal evoluties die nieuwe stukjes toevoegen aan de puzzel die werkgevers en verzekeraars moeten leggen om werknemers optimaal te beschermen.
‘Wie op rotational assignment gaat, heeft meer nodig dan alleen een reisverzekering. Als die persoon fysiotherapie volgt, dan wil die dat ook in het buitenland doen. Tegelijkertijd heeft die persoon niet dezelfde oplossingen nodig als een expat die zijn hele gezin en medische leven verplaatst voor vijf jaar. Dat zijn situaties waar nog maar weinig concrete oplossingen voor bestaan’, aldus Indestege.
Quarantaine
Het voorbije jaar werd ook het belang van zakenreisverzekeringen duidelijk. ‘Vroeger werd dit type verzekering weleens gebruikt om hotelkosten als gevolg van een afgelaste vlucht te recupereren. Zware ongevallen op zakenreis waren eerder zeldzaam. Nu zien we dossiers van mensen die in China in quarantaine moesten met een Covid-besmetting’, zegt Nancy Van Poucke, Manager group personal insurance Belux bij AIG.
‘Die kosten lopen snel op. En iemand met coronaverschijnselen laten repatriëren, kost al snel 90.000 euro. Dat is duur, maar het alternatief was om midden in de pandemie in een ziekenhuis terechtkomen in een land waar je het gezondheidssysteem niet begrijpt en je het risico loopt om in een coma te geraken, zonder dat er iemand bij je is.’
‘Wat mensen daardoor nog belangrijker zijn gaan vinden dan de verzekering op zich, is de hulpverlening’, zegt Van Poucke. ‘Ze willen bij iemand terechtkunnen: bellen naar een bijstandscentrale en overleggen met gespecialiseerde artsen over het nut van een repatriëring. We merken dat wie zulke verzekering vroeger niet wou, er nu toch de toegevoegde waarde van inziet.’
Mentaal welzijn
Ook medische teleconsultaties zitten in de lift bij expats en zakenreizigers. AIG’s partner voor teleconsultaties noteerde in het laatste kwartaal van 2020 een stijging van het aantal online consultaties van 156 procent.
Veel van die consultaties hadden te maken met mentaal welzijn. Preventief en mentaal welzijn bevorderen, kwam overal hoger op de prioriteitenlijst te staan. En dat stopt niet aan de landsgrenzen.
Preventieve en mentale zorgen zaten vroeger ook in polissen, maar dan als één lijntje in een lang overzicht. Tegenwoordig zijn dat aparte luiken die sterk gepusht worden.
‘Steeds meer werkgevers zetten in op bewustwording rond dat thema. Ze bereiden hun werknemers optimaal voor op een verblijf in het buitenland. En als er hulp nodig is, zorgen ze ervoor dat die maximaal aanwezig is. Preventieve zorgen zaten vroeger ook in polissen, maar dan als één lijntje in een lang overzicht. Tegenwoordig zijn dat aparte luiken die sterk gepusht worden’, zegt Indestege.
Nieuwe kansen
Dat de millenniumgeneratie nu als expat aan de slag gaat, zal het verzekeringslandschap nog verder digitaliseren. Een website is al lang niet meer voldoende, vandaag verwachten consumenten een app waarmee een foto van je rekening posten volstaat om een claim in te dienen.
‘We hebben een uitdagende periode achter de rug, maar op het vlak van nieuwe producten en mogelijkheden creëren deze omstandigheden voor verzekeraars ook veel nieuwe kansen’, besluit Van Poucke.