Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Belgische coöperanten verbeteren samen de levens van 3,7 miljoen boeren in ontwikkelingslanden

De 68-jarige kokosnootteler Mzee Kioko woont in Kwale, een van de armste regio’s van Kenia, waar de bodem niet bijzonder vruchtbaar is.

Alterfin was vier jaar geleden de eerste investeerder van Coconut Holdings Limited. Dit Keniaanse bedrijf produceert biologische kokosolie en betaalt daarvoor 3.200 lokale kleinschalige telers een eerlijke prijs voor hun oogst. ‘Ik durf me niet voor te stellen hoe mijn leven eruit zou zien zonder deze samenwerking.’

De 68-jarige kokosnootteler Mzee Kioko woont in Kwale, een van de armste regio’s van Kenia, waar de bodem niet bijzonder vruchtbaar is. Het kweken van kokospalmen en hun steenvruchten is zowat de enige mogelijke manier om aan landbouw te doen. Tot vier jaar geleden was winst maken erg moeilijk. Uit gebrek aan liquiditeit verkopen de lokale telers hun oogst vaak tegen dumpingprijzen, waardoor er onvoldoende overblijft om te investeren in hun landbouwbedrijfje en hun gezin te ondersteunen.

Geen ondankbare klusjes meer

Voor Mzee Kioko kwam daarin radicaal verandering toen hij een contract afsloot met Coconut Holdings Limited (CHL). ‘De groep betaalt mij een flink stuk meer dan vorige tussenhandelaren, getuigt de landbouwer dankbaar. Ik durf me niet voorstellen hoe mijn leven eruit zou zien zonder de samenwerking met Coconut Holdings.'

De zoon van Mzee Kioko moest de voorbije jaren overleven door allerlei ondankbare klusjes uit te voeren op het strand. Daar verdiende hij nauwelijks geld mee. ‘Nu werkt hij samen met mij op de boerderij’, gaat Mzee Kioko verder. ‘Hij heeft nu een degelijk inkomen. Zijn andere kinderen lopen school en zijn gezin kan voortaan de nodige gezondheidszorg betalen, ook voor mijn vier kleinkinderen.’

Geloofwaardige organisatie

Mzee Kioko en zijn familie zijn niet de enigen die hun levensomstandigheden konden verbeteren door een samenwerking met CHL. Een contract met deze organisatie garandeert de lokale producenten een vaste afzet en een prijs die gemiddeld de helft hoger ligt dan de gangbare marktprijzen. De telers hebben bovendien toegang tot fair trade en bio-certifcaten. Bovendien, 96 procent van de aangesloten landbouwers is de winst uit hun activiteiten toegenomen sinds ze met CHL in zee gingen.

Alterfin speelde voor CHL een pioniersrol. Toen de twee instellingen in 2017 besloten om samen te werken, had CHL geen andere financieringsmogelijkheden en kon het met maar 700 producenten samenwerken. Vandaag de dag werken ze samen met 3.200 kokoskwekers. ‘Alterfin is de eerste internationale kredietverstrekker die ons zijn vertrouwen heeft geschonken’, zegt CEO Kyle Denning. ‘Financiering is altijd moeilijk en een volwaardig alternatief vinden was toen onmogelijk voor ons.’ Door die samenwerking met Alterfin is CHL geloofwaardiger geworden in de ogen van andere financierders. Hierdoor trekt de organisatie nu extra investeerders aan zodat ze hun activiteiten nog verder kunnen ontwikkelen.

Toekomst zelf in handen

Coconut Holdings Limited is maar een van de 84 organisaties actief in de duurzame en familiale landbouw, en van de 96 microfinancieringsinstellingen waarin Alterfin investeert. De Belgische coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk bereikt in totaal meer dan 3,7 miljoen lokale landbouwers en hun gezinnen in 38 ontwikkelingslanden. Door de financiële inbreng van de vennoten van Alterfin kunnen die mensen hun toekomst zelf in handen nemen, en hun levensomstandigheden drastisch verbeteren.

Wilt u samen het verschil maken voor nog meer kleine producenten in ontwikkelingslanden? Investeer dan in aandelen van Alterfin.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.