Al meer dan 25 jaar investeert Alterfin in kleine en middelgrote duurzame landbouworganisaties in ontwikkelingslanden. Volgens deze Belgische coöperatieve vennootschap is investeren in duurzame landbouw in tijden van corona relevanter dan ooit. ‘Onze investeringen worden niet beïnvloed door de beursvolatiliteit.’
Alterfin verstrekt financiering aan ondernemers en kleine bedrijven in 38 ontwikkelingslanden. Die ondernemers hebben meestal niet de mogelijkheid om een lening aan te gaan. ‘Die leningen voorzien wij via onze 180 partners, vooral microfinancieringsinstellingen in plattelandsgebieden en lokale landbouworganisaties’, verduidelijkt Jean-Marc Debricon, general manager bij Alterfin.
Voor microfinancieringsinstellingen heeft de coronacrisis een aantal afbetalingsplanningen in de war gestuurd door de impact van de lockdown op de lokale economie. Maar na dialoog met deze instellingen en dankzij de noodzakelijke termijnverleningen zouden de meesten erin moeten slagen hun lening terug te betalen.
Tijdens de Covid-crisis presteert vooral de landbouwsector erg goed. Veel lokale boeren hebben ervaring met tegenslagen en overmacht zoals natuurrampen, klimaatveranderingen en politieke onrust. ‘Ze hebben een onwaarschijnlijk groot aanpassingsvermogen en hun weerbaarheid is indrukwekkend’, zegt Debricon. ‘Bovendien blijft landbouw een cruciale sector. Iedereen heeft voedsel nodig: het is een basisbehoefte.’ Omdat ongeveer 60 procent van alle uitbetalingen van Alterfin jaarlijks naar landbouwbedrijven gaat, blijft de totale Covid-impact op de coöperatie relatief beperkt.
‘Samen met onze partners en aandeelhouders kunnen we de wereld duurzamer en beter maken voor mens, milieu en maatschappij. Hoe meer vennoten we aan boord krijgen, hoe groter die impact.’
Ook de diversificatie van de investeringsportefeuille is belangrijk. Omdat Alterfin investeert in landbouworganisaties en microfinancieringsinstellingen in 38 landen, en in een grote verscheidenheid aan landbouwproductie als koffie, cacao, noten, specerijen enzovoort, ontstaat er een zorgvuldige risicospreiding.
Sowieso volgt Alterfin de evoluties nauwgezet op met gesprekken met ontwikkelingsorganisaties, financiële instellingen, ngo’s en collega-organisaties die investeren in de impactsector. ‘We wisselen maximaal informatie uit om bij te dragen aan haalbare oplossingen. Meer dan ooit hebben onze partners ons nodig omdat ze het voor miljoenen economisch kwetsbare gezinnen mogelijk maken hun hoofd boven water te houden.’ Alterfin blijft haar partners financieel ondersteunen. Samenwerkingen met nieuwe partners staan voorlopig on hold. Onder meer omdat reizen moeilijker gaat, en Alterfin steeds een due dilligence voert ter plaatse, voor ze in zee gaan met nieuwe partijen.
Investeringen versus schenkingen
Jean-Marc Debricon onderstreept dat investeren in ondernemers en kleine organisaties niet hetzelfde is als ontwikkelingshulp. ‘Wie geld schenkt, helpt daar meestal slechts op één moment één partij mee. Daarna is het geld op, en moet je weer fondsen werven. De financiering van lokale ondernemers en kleine organisaties, of dit nu via microfinanciering of via directe leningen gaat, triggert een duurzaam sneeuwbaleffect.’ Lokale ondernemers kunnen met een lening hun bedrijf uitbouwen. Van zodra ze die hebben terugbetaald, kan je dat geld hergebruiken om een andere organisatie te ondersteunen. ‘Eén bedrag kan je keer op keer opnieuw inzetten.’
‘Samen met onze partners en vennoten kunnen we de wereld duurzamer en beter maken voor mens, milieu en maatschappij. Hoe meer mensen we aan boord krijgen, hoe groter die impact. Tot op vandaag noteren we 6.000 vennoten die investeren in Alterfin.’
Naast het stimuleren van sociaalmaatschappelijke- en duurzame milieudoelen, genieten de aandeelhouders van Alterfin financiële voordelen. Ze krijgen een jaarlijks gedeeltelijk belastingvrij dividend bij een positief financieel resultaat van de coöperatie. En dankzij de erkenning van Alterfin als Ontwikkelingsfonds voor Microfinanciering door het Belgische ministerie van Financiën, hebben aandeelhouders die hun aandelen minstens 60 maanden bijhouden, recht op een belastingvermindering van 5 procent op hun investering. Voor particulieren kost één aandeel 62,50 EUR en voor rechtspersonen 250 EUR. Deze aandelen genieten van het ‘Financité & FairFin label’, dat de investeerders verzekert dat zij met dit financieel product een sociale en ecologische missie ondersteunen.
Heeft u interesse om vennoot te worden van Alterfin? Neem een kijkje op alterfin.be