Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

De gezonde verfijning van de Japanse keuken

Blogster Aiste Miseviciute reisde de wereld rond, maar de Japanse keuken veroverde een speciaal plekje in haar hart. ©Aiste Miseviciute

De Japanse keuken staat bekend om haar delicate aroma’s en gezonde ingrediënten. Eten is een van de belangrijke elementen die bijdragen tot ikigai, de reden waarom iemand uit bed komt. Een lifestyleconcept dat je kan omschrijven als het geheim voor een lang en gelukkig leven.

'Achter elk ingrediënt, elk gerecht, elk restaurant zit een fascinerend verhaal.’
Aiste Miseviciute
Food blogger

Aiste Miseviciute, een voormalig fotomodel uit Litouwen, reisde de wereld rond voor haar werk en raakte gefascineerd door verschillende culturen. ‘Ik heb het geluk gehad over de hele wereld uiteenlopende eetculturen te mogen proeven. Voor mij is gastronomie zowel een kunstvorm als een reflectie op de samenleving en culturele achtergrond. De Japanse keuken heeft een speciaal plekje in mijn hart. Achter elk ingrediënt, elk gerecht, elk restaurant zit een fascinerend verhaal.’

Culinaire specialisering

Japans eten gaat veel verder dan de westerse clichés van sushi, ramen en tempura laten vermoeden. Het Japanse concept kaizen, of voortdurende verbetering, is een diepgeworteld sociaal concept dat zich ook vertaalt in de keuken. Chefs zijn jaren bezig met het leren beheersen van een enkele techniek. Een leerling sushimeester moet zich jaren bezighouden met ‘lagere’ keukentaken voor hij nog maar in de buurt mag komen van de vis.

Uitgekiende seizoensingrediënten

©Shutterstock

Dat heeft Miseviciute persoonlijk ervaren. ‘Door zich te specialiseren in technieken en zichzelf permanent te verbeteren, slagen de Japanse chefs erin ongekende resultaten te behalen met de meest banale gerechten als chocoladetaart, koffie of zelfs gefrituurde groente. Daarnaast kiezen ze hun ingrediënten met zorg en respecteren ze de seizoenen. Het is niet voor niets dat topchef René Redzepi zijn restaurant in 2014 weken verhuisde naar Japan.’

Eten wat de pot schaft

De beste manier om die eetfilosofie concreet op tafel te brengen is kaiseki, een maaltijd van verschillende gangen die zijn oorsprong vindt in de zestiende-eeuwse theeceremonieën. Moderne kaiseki combineert onderdelen van Japanse haute cuisine en is een opeenvolging van kleine gerechtjes die om hun beurt lokale en seizoensgebonden ingrediënten in de kijker zetten. Dit concept had een gigantische impact op chefs en restaurants overal ter wereld. Meer en meer restaurants in Europa en de Verenigde Staten koken niet meer à la carte, maar serveren menu’s met verschillende gangen van verse producten.

Klein maar fijn

Wie naar Japan reist, kan probleemloos overal lekker eten, in een izakaya bijvoorbeeld. Deze Japanse versie van de gastropub serveert gerechten die wat te vergelijken zijn met de Spaanse tapas, zoals brochettes van yakitori (gemarineerde kip) in een sausje van miso-saké, onigiri-rijstballetjes met pruim en heel wat variëteiten van gyoza (Japanse dumpling met vulling, een soort ravioli).

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.