Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Harajuku, hip en heilig in Tokio

De buurt rond het station Harajuku is het centrum van de meest extravagante tienersubculturen en modestijlen van Japan. ©Shutterstock

Harajuku is de naam van een buurt rond het station Harajuku op de Yamanote-lijn in de Japanse hoofdstad Tokio. De buurt is het centrum van de meest extravagante tienersubculturen en modestijlen van Japan. Ook voor volwassenen is het een hotspot, met trendy shops, modeboetieks, restaurants en historische bezienswaardigheden.

Het epicentrum van Harajuku’s tienercultuur ligt in Takeshita Dori, een straat met de allerhipste vintagewinkels, pannenkoekenstalletjes, fastfoodketens… Ten zuiden van Takeshita Dori strekt de dubbel zo lange laan Omotesando zich uit, de ‘Champs-Elysées van Tokio’. Hier vindt een wat minder jeugdig publiek zijn gading in merkwinkels, cafés en restaurants. Het stijlvolle Omotesando Hills-complex richt zich op modebewuste urban dertigers en veertigers. Louis Vuitton heeft er een winkel die vijf verdiepingen beslaat. Toen de winkel opende in 2002, was het de grootste winkel van het luxemerk ter wereld.

©Shutterstock

In sterk contrast met deze straten staat Meiji Jingu, net ten westen van de spoorweg. Dit is een van Tokio’s belangrijkste gebedsoorden, in een grote groene oase. Het schrijn vereert de vergoddelijkte keizer Meiji en zijn vrouw keizerin Shoken. Keizer Meiji was bijzonder populair tijdens zijn regeerperiode van 1867 tot 1912. In het kleine maar fijne Ota Memorial Museum of Art kunt u prachtige ukiyo-e-schilderijen bezichtigen en het Nezu Museum bezit een indrukwekkende collectie Aziatische kunst en een traditionele Japanse tuin.

Nog meer groen vindt u in het Yoyogi Park, een van Tokio’s grootste en aangenaamste stadsparken met brede grasvelden, vijvers en beboste zones. Een heerlijke plek om te joggen, te picknicken en te genieten van de buitenlucht.

Het National Yoyogi Stadium, een ontwerp van de gerenommeerde architect Tange Kenzo, werd gebouwd voor de zwemwedstrijden van de Olympische Spelen in 1964. Nu wordt het indrukwekkende gebouw ook gebruikt voor ijsschaatsen, volleybalwedstrijden, concerten en andere evenementen. 

De jeugd van Harajuku

Op zondag maakt de Japanse jeugd in Harajuku zijn opwachting in de meest uitzinnige outfits. Het district is de hotspot bij uitstek voor cosplay, een vorm van performancekunst waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een personage of idee uit te beelden. Beoefenaars vinden inspiratie in manga, anime, stripverhalen, tokusatsu, stripromans, webstrips, computerspellen en films, maar ook andere artiesten van J-pop, J-rock, visual kei en fantasybands als Sound Horizon kunnen hiervoor als basis dienen.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.