Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Japan, maar dan anders

In een ‘onsen’ of Japans badhuis word je letterlijk ondergedompeld in de Japanse cultuur. ©Shutterstock

Wie naar Japan reist, hoeft niet de voorspelbare toeristenstroom te volgen. Het land biedt mogelijkheden genoeg om buiten de platgetreden paden te treden. Met deze vijf ongewone activiteiten wordt u helemaal ondergedompeld in de Japanse cultuur.

Gevaarlijk lekker…

… letterlijk en figuurlijk! Fugu, de Japanse kogelvis, is zowel overheerlijk als dodelijk, als hij niet op de juiste manier wordt klaargemaakt. Alleen chefs met een speciale licentie mogen fugu klaarmaken en serveren. Een van die fugu-meesters is Masato Sawahara. Hij leidt vijf exclusieve restaurants in Tokio en Osaka. Hij volgde jaren opleiding om zich deze kunst eigen te maken.

Ontspannend baden in de natuur

Shutterstock

Het baden in een thermische waterbron is een Japanse traditie die teruggaat tot de achtste eeuw. Onsen heet het bad, dat het lichaam verzorgt, relaxatie en ontspanning biedt, en dat allemaal in harmonie met de natuur. Niet elke warmwaterbron mag zich onsen noemen. Daarvoor moet de minimumtemperatuur 25 graden bedragen en moet het water minstens een van de negentien weldadige mineralen bevatten. Aangezien je er naakt moet baden, is het een unieke kans om letterlijk ondergedompeld te worden in de Japanse cultuur.

In het spoor van Japanse keizer-pelgrims

Actief op zoek gaan naar rust, dat lijkt een tegenstelling. Maar niet op het bergachtige en beboste schiereiland Kii, ten zuiden van Osaka, waar de tijd stil lijkt te staan. Hier vindt u de Kumano Kodo, een netwerk van oude pelgrimsroutes waarop de Japanse keizers vroeger wandelden. Het spectaculaire en mythische parcours is Unesco-werelderfgoed. Langs het parcours bieden traditionele ryokans de mogelijkheid om te overnachten, een ontspannend bad te nemen in een warmwaterbron en te genieten van heerlijke lokale gerechten.

Op schattenjacht in een tempel

Fans van vintage kunnen hun hart ophalen in Japanse tempels. Op sommige dagen openen ze hun deuren voor marktkramers en hun klanten. Een overzicht vindt u op www.jnto.go.jp, onder Antiques & Flea Markets in Japan. De marktjes bieden uiteenlopende waren aan, van eten tot antieke stukken. Meestal starten ze bij zonsopgang en wie gouden zaken wil doen, moet er als de kippen bij zijn. De markten zijn bovendien een unieke gelegenheid om de binnenkant van een tempel te zien, vaak zijn dat unieke historische sites.

Duurzaam drinken

In Kamikatsu, de eerste zero waste-stad van Japan, hebben de architecten Hiroshi Nakamura en NAP een lokale micro-brouwerij ontworpen. De pub is gebouwd met gerecycleerde materialen en draait op hernieuwbare energie. De iconische gevel is gebouwd met gerecupereerde ramen en werd het uithangbord van de zero waste-visie van de stad. Binnen geniet u van duurzaam gebrouwd bier. Gezondheid!

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.