Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Onze visie op elektrisch rijden stopt niet bij de ontwikkeling’

De volledig elektrische Audi grandsphere concept (links) en de volledig elektrische Audi RS e-tron GT (rechts).

De Duitse autobouwer Audi heeft momenteel al een zeer uitgebreid geëlektrificeerd gamma, maar gaat weldra nog een stap verder. ‘Vanaf 2026 brengen we alleen nog nieuwe modellen met elektrische aandrijving op de markt’, vertelt Audi CEO Markus Duesmann.

Vorsprung durch Technik’ vat in drie woorden de vooruitstrevende pioniersmentaliteit van Audi samen. Al sinds zijn ontstaan bedenkt en ontwikkelt het Duitse premiummerk innovaties en technieken die autorijden naar een hoger niveau tillen. Denk onder meer aan de permanente vierwielaandrijving van de Audi quattro in de jaren tachtig, de lichttechnologie met Digitale Matrix ledkoplampen en de tot de verbeelding sprekende R8, met racewagen-dna.   

Ook in de evolutie naar elektrisch rijden speelt Audi een voortrekkersrol. Zijn aanbod geëlektrificeerde wagens behoort vandaag tot het grootste op de markt, met een breed gamma honderd procent elektrische modellen, waaronder de Audi e-tron en zijn coupévariant de Audi e-tron Sportback. De Audi e-tron GT quattro en zijn sportieve broer de Audi RS e-tron GT. En de Audi Q4 e-tron en zijn coupévariant de Audi Q4 Sportback e-tron. Al die voertuigen zijn niet zomaar afgeleiden van ‘klassieke’ benzine- of dieselmodellen. Audi ziet de ontwikkeling van wagens met een elektrische aandrijflijn als dé ideale gelegenheid om alles opnieuw te bekijken: van de eerste designschetsen op papier, naar nieuwe (digitale) technologie, grensverleggende productieprocessen tot de allerkleinste details. 

Audi Q4 e-tron

Slim design, smart technieken 

‘Bij het design van onze elektrische wagens stellen we de individuele bestuurder en zijn of haar behoeften centraal’, vat CEO bij Audi Markus Duesmann die visie samen. ‘We gebruiken daarbij spitstechnologie, intense creativiteit en vernieuwende ideeën die een impact hebben op de maatschappij. Door in te zetten op vooruitstrevend design, digitale technologie, sterke performanceoplossingen en duurzaamheid geven we concreet vorm aan elektrisch rijden.’ Een mooi voorbeeld daarvan zijn de virtuele buitenspiegels van de Audi e-tron.  

‘We gebruiken spitstechnologie, intense creativiteit en vernieuwende ideeën die een impact hebben op de maatschappij’

Markus Duesmann
Audi CEO

Audi verving de traditionele buitenspiegels aan de linker- en rechterbuitenkant van de wagen door twee camera’s. Die filmen de weg achter de wagen en projecteren de beelden op contrastrijke 7-inch oledschermen in het interieur. Omdat de camera’s kleiner zijn dan klassieke buitenspiegels, verbeteren ze ook de aerodynamica van de wagen. Zo biedt het systeem niet alleen een nieuwe technologische ervaring, maar levert het ook praktische voordelen rond comfort, veiligheid én een iets groter rijbereik.  

5 minuten voor 100 kilometer

De prestaties van de Audi e-tron GT zijn ook duidelijk bij het opladen (standaard tot 270 kW bij laadstations met 800 volt, nvdr). Het duurt ongeveer vijf minuten om voldoende vermogen op te laden voor de volgende honderd kilometer. In amper 22,5 minuten raakt de batterij van 5 procent weer opgeladen tot ongeveer 80 procent.  

Audi RS e-tron GT

Ja ze zijn elektrisch. En nog zoveel meer 

Vernieuwend is ook het head-up display (HUD) bij de Audi Q4 e-tron. Dat geeft belangrijke informatie in de voorruit weer via augmented reality (AR). Zo worden onder meer data van bepaalde assistentiesystemen en de richtingspijlen van het navigatiesysteem visueel op de betreffende plaats in de reële buitenwereld weergegeven. Die digitale gegevens lijken op tien meter van de bestuurder te zweven op het wegdek.   

Een voorbeeld van krachtige en vooruitstrevende technologie is ook de volledig variabele quattro-aandrijving bij de Audi e-tron GT. Die zorgt er in combinatie met de elektrische motoren voor dat het vermogen intelligent wordt verdeeld over de wielen. Wanneer de bestuurder vanuit stilstand het gaspedaal volledig intrapt, schakelt de transmissie met twee versnellingen op de achteras de eerste versnelling in. Dankzij de bliksemsnelle reactie biedt de elektrische vierwielaandrijving de e-tron GT maximale dynamiek, stabiliteit en tractie in elke rijsituatie. 

‘Bij het design van onze elektrische wagens stellen we de individuele bestuurder en zijn of haar behoeften centraal’

Markus Duesmann
Audi CEO

  • Contacteer uw Audi verdeler voor alle informatie over de fiscaliteit van uw voertuig. 
    Voor meer info: www.audi.be 
  • Voor meer info over het Audi e-tron gamma: klik hier

Oog voor duurzaamheid 

Onder het motto Mission:Zero wil Audi tegen 2050 volledig koolstofneutraliteit. Dat is geen holle slogan, want Audi Brussels in Vorst werkt vandaag al volledig CO2-neutraal, en bouwt louter nog elektrische modellen. ‘Tegen 2033 stoppen we geleidelijk aan met de productie van verbrandingsmotoren’, benadrukt Markus Duesmann. ‘Dat is een historische stap voor ons merk én de auto-industrie.’ 

De duurzaamheidsambities trekt Audi vandaag ook door in zijn ontwerp van elektrische wagens. Denk aan de keuze voor ecologische of zelf gerecycleerde materialen. Zo werd voor het tapijt van de
Audi e-tron GT de volledig nieuwe stof Econyl ontwikkeld, die honderd procent gerecycleerde nylonvezels bevat uit productieafval, tapijten en visnetten. Deze stof inspireerde designer Stella McCartney (dochter van muzikant Paul McCartney) tot het ontwerpen van een Falabella Go bag. ‘Met dit soort materialen en initiatieven laat Audi zien waar we naartoe willen groeien met duurzaamheid’, besluit Markus Duesmann.

Audi e-tron Sportback

4 x Audi’s van morgen

Hoe zullen premiumwagens er over enkele jaren uitzien? Ook hierin speelt Audi een voortrekkersrol. De Audi van morgen wordt geen traditionele auto, maar een belevingsruimte met een digitaal ecosysteem.  

 Zo is er de tot de verbeelding sprekende Audi skysphere concept: een topklasse roadster die met zijn variabele wielbasis twee verschillende rijbelevingen mogelijk maakt: als een comfortabele Grand Touring-lounge of als een wendbare sportwagen.  

 De Audi grandsphere concept biedt autonoom rijden van niveau 4: het op één na hoogste. De bestuurder hoeft slechts twee knoppen in te drukken om het stuur en de pedalen te laten verdwijnen in het dashboard en onder de vloer, en zo de wagen de controle te geven wanneer de omstandigheden dit toelaten, bijvoorbeeld tijdens het rijden op de snelweg.  

Ontwerpers en ingenieurs hebben de Audi urbansphere concept gerealiseerd voor gebruik in drukke megasteden. Op die locaties waar persoonlijke ruimte bijzonder schaars is, biedt de conceptauto de grootste binnenruimte van alle Audi’s tot nu toe. Hij combineert die met technologieën en digitale diensten die alle zintuigen aanspreken en een compleet nieuwe ervaring bieden.

Nog concreter zijn de Audi A6 e-tron concept en de breakversie Audi A6 Avant e-tron concept. Die werden voorgesteld als studiemodellen en zijn nu op weg naar serieproductie. De wagens verhogen alvast de benchmark met een rijbereik tot 700 km (WLTP) en een batterij die met een snellader van 270 kW in amper 10 minuten 300 km bijlaadt.  

Eén ding staat vast: de Audi-toekomst wordt magisch.  

Disclaimer: 
Audi grandsphere concept (links): het getoonde voertuig is een conceptvoertuig en niet beschikbaar als productiemodel.
Audi RS e-tron GT (rechts): 19,3 - 20,2 kWh/100 KM - 0 G CO2/KM (WLTP).
Audi Q4 e-tron: 17,0 – 21,4 kWh/100 KM - 0 G CO2/KM (WLTP).
Audi e-tron Sportback: 21,4 – 23,5 kWh/100 KM - 0 G CO2/KM (WLTP).

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.