Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

5 kansen om te profiteren van de groei van morgen

Mark Hargraves, Beheerder thematische fondsen en hoofd Framlington Equities bij AXA IM: ‘De Evolving Economy omvat de vijf trends die het komende decennium de motor zijn van de wereldeconomie.’

Actief thematisch beleggen zit in de lift. AXA Investment Managers ziet vijf megatrends in de snel veranderende economie die kansen creëren voor beleggers.

'Thematisch beleggen is gericht op het opvangen van groeitrends op lange termijn met een impact op de wereldeconomie', zegt Mark Hargraves, Beheerder thematische fondsen en hoofd Framlington Equities bij AXA IM. 'Het is een aandelenstrategie die gebaseerd is op sterke fundamentals, niet op kortetermijn-hypes. We zijn ervan overtuigd dat thematisch beleggen de nieuwe standaard in aandelenbeleggen wordt.’

Framlington Equities, de tak van AXA IM die haar aandelenfondsen actief beheert, kan bogen op een team van analisten die zich toeleggen op het identificeren van bedrijven die het best geplaatst zijn om te profiteren van de geselecteerde thema’s. Inzicht in het verschil tussen hype op korte termijn en commerciële realiteit op langere termijn is immers cruciaal om het onderscheid te maken tussen winnaars en verliezers.

De Evolving Economy omvat de vijf trends die het komende decennium de motor zijn van de wereldeconomie.
Beheerder thematische fondsen en hoofd Framlington Equities bij AXA IM
Mark Hargraves

Evolving economy

Framlington Equities heeft vijf hoofdthema's geïdentificeerd die de komende decennia een enorme impact zullen hebben op de samenleving. Samen vormen ze de motor van wat AXA IM de Evolving Economy noemt.

Voor de selectie van de thema’s werden drie criteria weerhouden. Ten eerste heeft elk thema het potentieel om het komende decennium een groei van ten minste 10 procent op jaarbasis te realiseren. Vervolgens ligt de focus meer op thematische zuiverheid dan op geografie of op sector. Dat garandeert een grotere blootstelling aan bedrijven met een hoog groeipotentieel in een vroegere groeifase. Tenslotte wordt er alleen belegd in beursgenoteerde ondernemingen met een bewezen vermogen om commercieel duurzame oplossingen te leveren.

Trend 1: vergrijzing en lifestyle

De eerste duidelijke trend is de vergrijzing en de groei van lifestyle. In 2030 zullen er 42 procent meer 60-plussers zijn dan in 2018. Samen zullen die maar liefst 55 procent van de totale consumptiegroei vertegenwoordigen. De groei gaat voornamelijk naar gezondheidszorg, maar ook naar vrije tijd, financiële planning, lichaamsverzorging en toerisme.

Trend 2: geconnecteerde consument

Een tweede trend voor AXA IM is de geconnecteerde consument; zeg maar de consument van de toekomst. Waar in 2016 slechts 10 procent van alle detailhandel online verliep, wordt er voor 2023 een stijging tot 20 procent voorspeld. De Covid-19-pandemie heeft de acceptatie van online consumptie onmiskenbaar versneld, en het groeipotentieel is enorm.

Trend 3: automatisering

Een derde mega-trend is automatisering. Artificiële intelligentie en 5G stellen robots nu in staat om steeds meer geavanceerd en delicaat werk te verrichten en zo productiviteit en efficiëntie te stimuleren. Verwacht wordt dat de wereldwijde robotica-markt tot 2025 met 10% tot 15% per jaar zal groeien.

Trend 4: cleantech

Cleantech staat door de groeiende maatschappelijke druk, demografische veranderingen en sterke ondersteuning door regelgeving volop in de spotlights. Het resultaat is een sterk groeiende acceptatie en dito afzetmarkt. Dit potentieel is nog niet weerspiegeld in de winstprognoses van talloze cleantech-bedrijven.

Trend 5: transitioning societies

‘Veranderende’ samenlevingen vormen de vijfde en laatste trend. De komende tien jaar staat er een enorme vermogensverschuiving op til, met als verwacht resultaat de creatie van drie miljard nieuwe middenklassers. Het is deze groeiende rijkdom, in combinatie met financiële inclusie, die de vraag naar basisgoederen en -diensten zal stuwen. De parallelle verstedelijking staat garant voor stevige investeringen in infrastructuur.

‘De Evolving Economy omvat wat wij zien als de vijf sterkste trends die de motor zullen zijn van de wereldeconomie in het komende decennium’, zegt Hargraves. ‘Dat zal de winstgroei voor bedrijven over de hele wereld stimuleren. We zijn er ook van overtuigd dat de Covid-19-pandemie de bestaande trends alleen maar heeft versneld.’

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.