Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Businessplan en financieel plan: onmisbaar voor elke onderneming

©Shutterstock

Klein of groot: een bedrijf starten begint met het stellen van de juiste vragen. Een businessplan en een financieel plan zijn cruciaal voor het succes van de onderneming.

Ondernemers die een bedrijf oprichten hopen daarmee het meeste uit hun inspanningen te halen en vermogen op te bouwen. Maar een bedrijf is ook een risico: in 2022 noteerde België bijna 9.300 faillissementen. Cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel geven aan dat dat aantal in 2023 nog hoger zal liggen, met 8.400 bedrijven die ermee stopten tussen januari en oktober. De basis voor het succes van een onderneming is het inbouwen van voorspelbaarheid, in de vorm van een businessplan en een financieel plan.

Uw eigen bedrijf aan het opstarten?

En vraagt u zich af welke verzekeringen essentieel zijn? Dankzij het Business Pack van AXA kunt u een online prijssimulatie uitvoeren en de verzekering(en) afsluiten die u echt nodig heeft. Klik hier voor meer informatie!

Kansen en risico’s in kaart brengen

Een businessplan laat je dieper nadenken over de waardepropositie, het businessmodel en de organisatie van de financiële stromen van je bedrijf. Het beschrijft de positionering ten opzichte van de concurrentie en de interactie met klanten, leveranciers en partners. Een goed businessplan houdt ook rekening met de wet- en regelgeving die een impact kan hebben op de bedrijfsvoering.

Een businessplan is een goed vertrekpunt om de missie, visie, doelstellingen en strategie van je bedrijf te definiëren. Het helpt bij het identificeren van de risico's en kansen in de markt, en ook de sterke en zwakke punten van een product of dienst. Daarnaast bevat het businessplan de unique selling propositions van het bedrijf, die potentiële klanten zullen overtuigen om voor jou te kiezen in plaats van voor de concurrentie. Ten slotte geeft het een overzicht van hoe je van plan bent je bedrijf te financieren en of je hiervoor een beroep gaat doen op investeerders.

Budget inschatten, opvolgen en aanpassen

Het financiële plan, dat je samen met een boekhouder kan opstellen, gaat dieper in op de cijfers. Het geeft een overzicht van de middelen die je nodig hebt om het businessplan uit te voeren, evenals de verwachte inkomsten. Het is essentieel om de financiële levensvatbaarheid van je bedrijf te beoordelen en je groei te plannen. Bij het opstellen van je financieel plan kan je deze stappen volgen:

  1. Maak een overzicht van alle noodzakelijke kosten en investeringen, en alle terugkerende kosten zoals huur en lopende kosten. Denk na over je maandelijkse uitgaven zoals elektriciteitsrekeningen, telefoonkosten en verzekeringen.
  2. Maak een inschatting van je maandelijkse omzet op basis van de prijzen die je van plan bent te vragen, het aantal klanten dat je verwacht en de frequentie waarmee ze zullen kopen.
  3. Gebruik de schattingen van je uitgaven en inkomsten om je maandelijks budget op te stellen.
  4. Vraag op basis hiervan financiering aan, zoals bankleningen, overheidssubsidies of kapitaalinvesteringen als je voor je activiteiten extra middelen nodig hebt.

Eens je bedrijf draait, moet je je budget goed in de gaten blijven houden en aanpassen aan je werkelijke inkomsten en uitgaven. Het ondernemingsplan en het financiële plan zijn nog maar het begin van het avontuur.

Uw eigen bedrijf aan het opstarten?

En vraagt u zich af welke verzekeringen essentieel zijn? Dankzij het Business Pack van AXA kunt u een online prijssimulatie uitvoeren en de verzekering(en) afsluiten die u echt nodig heeft. Klik hier voor meer informatie!

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.