Financiering, vennootschapsvormen, de plaats van de activiteit, verzekeringscontracten: het zijn maar enkele van de belangrijke keuzes die iedere startende zelfstandige moet maken.
Businessplan
Om goed uit de startblokken te schieten als zelfstandige, moet u een businessplan opstellen. Hierin beschrijft u de markt waarin u actief zal zijn, de marktvraag en -evoluties, uw aanbod en uw strategie op vlak van marketing, verkoop en distributie. Zet naast uw visie en doelstellingen ook uw toegevoegde waarde in de verf.
Een zelfstandige geniet niet dezelfde bescherming als een loontrekkende. Ziekte, ongeval en pensioen: voorzie een opvangnet door een verzekeringsplan op maat af te sluiten. Dankzij AXA Business Pack kunt u een online prijssimulatie uitvoeren en de verzekering(en) afsluiten die u echt nodig heeft. Klik hier voor meer informatie!
Bepaal waar u uw activiteiten wilt uitoefenen: thuis, op kantoor of in een coworking? Deze keuze heeft gevolgen voor uw dagelijkse organisatie en belastingaangifte, en mogelijk ook voor uw commercieel succes. Denk na welke activiteiten u beter door derden of via een partnership kunt laten doen voor een optimaal rendement.
Financieel plan en begeleiding
De volgende stap: het opstellen van een financieel plan op basis van uw businessplan. De geloofwaardigheid van uw financieel plan voor potentiële kredietverstrekkers of investeerders staat of valt met de kwaliteit van uw businessplan.
In uw financieel plan zet u uw inkomsten, kosten en verloning (en die van eventuele werknemers) op een rij. Hou rekening met de impact van uw statuut op uw andere rechten en inkomsten, zoals kinderbijslag. Door te kiezen voor een besloten vennootschap (BV) kunt u bijvoorbeeld uw privévermogen vrijwaren bij een faillissement.
Uw boekhouder zorgt voor financiële begeleiding. Hij verzorgt uw belastingaangifte en helpt om uw inkomsten en vermogen te optimaliseren, bijvoorbeeld met een pensioenplan. Wanneer u een boekhouder zoekt, informeer dan zeker bij vrienden, familieleden of kennissen die actief zijn in een vergelijkbare sector.
Het administratieve luik
Om te kunnen starten als zelfstandige moet u over uw burgerrechten beschikken en minstens 18 jaar oud zijn, tenzij u kiest voor het statuut van student-zelfstandige. Ga na of uw activiteit een toegang tot het beroep vereist.
Nadat u de vennootschapsvorm heeft gekozen die het best bij u past, moet u uw ondernemingsnummer aanvragen bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en uw btw-nummer activeren. Vergeet niet de andere toelatingen te regelen die nodig zijn om uw activiteit uit te oefenen. Denk aan een vergunning van Sabam als u muziek wilt laten spelen in uw zaak, of de toelating van het FAVV met betrekking tot voedselveiligheid.
Sociale bijdragen
Elke zelfstandige moet sociale bijdragen betalen aan de sociale verzekeringskas van zijn of haar keuze. Deze bijdragen geven recht op sociale bescherming, bijvoorbeeld bij ziekte of pensionering. Vergeet tot slot niet uw statuutwijziging te melden aan het ziekenfonds, want de voordelen en tarieven verschillen per beroepsstatuut.
Een zelfstandige geniet niet dezelfde bescherming als een loontrekkende. Ziekte, ongeval en pensioen: voorzie een opvangnet door een verzekeringsplan op maat af te sluiten. Dankzij AXA Business Pack kunt u een online prijssimulatie uitvoeren en de verzekering(en) afsluiten die u echt nodig heeft. Klik hier voor meer informatie!