Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Starters: let op voor deze valkuilen

©Shutterstock

De leercurve van startende ondernemers kan een lang en hobbelig parcours zijn. Om op koers te blijven, heb je vaardigheden, discipline en – meer dan ooit – wendbaarheid nodig.

België blijft een land van start-ups. Cijfers van Unizo en UCM wijzen uit dat er in 2022 – ondanks de crisissen – maar liefst 115.645 ondernemersavonturen startten. De keerzijde: een derde van de Belgische bedrijven overleeft de eerste vijf jaar niet. We zetten enkele tips op een rijtje om de meest voorkomende valkuilen te vermijden.

Uw eigen bedrijf starten?

Uw verzekeraar adviseert over hoe u de valkuilen kunt vermijden en al uw uitdagingen de baas kan. Dankzij het Business Pack van AXA kunt u een online prijssimulatie uitvoeren en de verzekering(en) afsluiten die uw bedrijf echt nodig heeft. Klik hier voor meer informatie!

Geen klanten, geen bedrijf

Als startende ondernemer moet je eerst klanten hebben vóór je fondsen kan gaan werven. Identificeer de marktsegmenten en doelgroepen waarop je je gaat richten en test je idee met steekproeven. Bouw een netwerk op van partners en experts in het ecosysteem waarin je actief zal zijn. Op die manier kan je sneller vooruitgang boeken.

Start voorzichtig

Passie is een essentieel ingrediënt voor succes, maar zorg dat je geen onredelijke verwachtingen koestert of te snel wil gaan. Investeer niet al je geld in het project en leg een financiële reserve aan van drie tot zes maanden. Hiermee kan je de vaste kosten van je activiteiten dekken.

De juiste juridische vorm

Meer dan een op drie startende ondernemers kiest voor een Besloten Vennootschap (BV). Een aantal factoren, zoals de aanwezigheid van partners of een meewerkende echtgenoot, kunnen een andere keuze in de hand werken. Denk goed na voor je een bedrijf opricht. Het heeft alleen zin als je een bepaald inkomensniveau hebt, maar ook dan blijven er risico’s aan verbonden. Je kan bijvoorbeeld uitvallen door ziekte of burn-out.

Bereid je voor op de eerste controle

Of het nu Sabam is omdat je muziek afspeelt, de belastingdienst voor financiële zaken, het FAVV voor voedselveiligheidsnormen of de BTW: controles kunnen zenuwachtigheid veroorzaken. Maar geen paniek: de inspecteurs zijn er om je te begeleiden bij de juridische en fiscale aspecten van je startende onderneming. Neem de tijd om alle regels en wetten te doorgronden. Door een beroep te doen op professionals vermijd je sancties wanneer je bijvoorbeeld je verplichtingen inzake BTW of sociale zekerheid niet nakomt.

Subsidies en toelagen aanvragen

Een marktonderzoek of een digitale en energie-audit uitvoeren, het potentieel voor internationalisering van je activiteiten onderzoeken, je eerste werknemer aannemen, investeren in productiefaciliteiten: als starter kan je aanspraak maken op verschillende subsidies en toelagen. Je komt er meer over te weten bij de ondernemingsloketten en de diensten voor arbeidsbemiddeling. Hou er rekening mee dat je vaak enkele maanden moet wachten voor je de aangevraagde subsidie ontvangt.

Wendbaar rekruteren

Loopt je bedrijf goed en wil je personeel aanwerven? Zorg dat je over de nodige financiële draagkracht beschikt. Wees flexibel en transparant naar je werknemers toe en hou rekening met hun welzijn. Het loonpakket kan je aantrekkelijker maken met extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, verzekeringen, een bedrijfswagen of een (elektrische) fiets. Ook aanwervingspremies en bonussen kunnen helpen om talent aan te trekken.

Vergeet je gezin niet

De eerste maanden van een bedrijf slorpen veel tijd en energie op. Langdurige afwezigheid, in combinatie met inkomsten die langzaam op gang komen, kan leiden tot spanningen binnen het gezin. Delegeer bepaalde niet-essentiële taken aan externe professionals, zodat je je kan concentreren op je kernactiviteiten. Trek zoveel mogelijk tijd uit voor familie, vakantie en vrije tijd.

Uw eigen bedrijf starten?

Uw verzekeraar adviseert over hoe u de valkuilen kunt vermijden en al uw uitdagingen de baas kan. Dankzij het Business Pack van AXA kunt u een online prijssimulatie uitvoeren en de verzekering(en) afsluiten die uw bedrijf echt nodig heeft. Klik hier voor meer informatie!

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.