Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Risicomatrix helpt bouwbedrijf anticiperen op gevaren

‘Iedereen kan bijleren, ook ervaren ondernemingen.’ Voor gedelegeerd bestuurder Dirk Vandenbussche, is dat de belangrijkste reden voor de deelname van de familiale bouwonderneming aan Best Managed Companies.

‘Wij beschouwen het Best Managed Companies-traject als een managementanalyse, uitgevoerd door externe, neutrale adviseurs en specialisten’, zegt Dirk Vandenbussche. ‘Dankzij die spiegel weten we nog beter waar we vandaag staan, wat onze sterktes zijn en hoe we onze bedrijfsvoering verder kunnen perfectioneren.’

Tijdens de gesprekken met de Best Managed Companies-coaches eind 2019 bleek dat het familiebedrijf een strategische risicomatrix miste. ‘Vandaag hebben we dit instrument wel dankzij ons management team. Het helpt ons om optimaal te anticiperen op potentiële risico’s op het vlak van financiën, uitvoering, personeel en duurzaamheid’, zegt Ir. Kristof Defruyt, directeur-bestuurder bij Vandenbussche.

Veiligheid

Die risicomatrix heeft Vandenbussche meteen mogen inzetten tijdens de coronacrisis. Toen bleek dat het praktisch onmogelijk was om de veiligheidsvoorschriften van de overheid op de werkvloer na te leven, besliste het bedrijf de activiteiten tijdelijk te staken.

We zijn blij om vast te stellen dat onze structuur, cultuur en processen deze crisissituatie aankunnen.
Dirk Vandenbussche
gedelegeerd bestuurder Vandenbussche

‘Het welzijn en de gezondheid van onze medewerkers en bouwpartners staat op de eerste plaats’, zegt Kristof Defruyt daarover. ‘Gelukkig zijn we een gezond en duurzaam familiebedrijf. Onze stresstesten, simulaties en budgetten geven ons de nodige houvast om de effecten van deze crisis te beoordelen en de nodige beslissingen te nemen.’

De unieke situatie van de voorbije weken zorgt ook voor nieuwe inzichten bij de directie. ‘We zijn volop aan het leren wat betreft beslissingsvorming, telewerk en vergadercultuur’, zegt Dirk Vandenbussche. ‘Maar we zijn vooral blij om vast te stellen dat onze structuur, cultuur en processen deze crisissituatie aankunnen. We bewijzen dat grotere ondernemingen daadkrachtig en wendbaar kunnen zijn.’

Innovatie

Die wendbaarheid toont zich ook op het vlak van innovatie. ‘Op aangeven van onze Best Managed Companies-coaches hebben we een systeem uitgewerkt dat de innovatievoorstellen van onze medewerkers beter structureert. We hadden een systeem, maar nu doorlopen alle voorstellen hetzelfde traject. Zo komt het potentieel van die ideeën beter tot zijn recht en verloopt de integratie ervan in onze bedrijfsprocessen een stuk strakker’, zegt Kristof Defruyt.

Het bouwbedrijf heeft ook oog voor duurzame oplossingen.  ‘We testen later dit jaar een mobiele stadsbatterij als alternatief voor de klassieke dieselgenerator. Die mobiele batterij is een primeur voor België. Ze zorgt voor minder CO2-uitstoot, minder geluidsoverlast voor buurtbewoners én aangenamere werkomstandigheden.’

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.