Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Corporate venturing geeft boost aan start-ups en kmo's

Bizidee, Bizon awards

Als organisator van een ondernemingsplanwedstrijd merkten we bij Bizidee dat in de businessplannen heel wat creativiteit, disruptie en nieuwe technologie zitten. Vaak leiden die vernieuwende businessmodellen tot innovatieve start-ups, die onze economie een boost geven. En bovendien kan hun wendbaarheid, die niet vertraagd wordt door hiërarchie of lange processen, heel wat innovatie versneld inbrengen bij iets oudere en grotere kmo’s.

Die kunnen daardoor hun aanbod vernieuwen, nieuwe markten aanboren of beperkte risico’s nemen rond nieuwe technologie. Want ook kmo’s en grote bedrijven hebben de start-ups heel wat te bieden. Ze helpen in zijn groeiproces van start-up naar scale-up, ze verbeteren zijn aanbod en bieden een referentie in de zoektocht naar nieuwe klanten.

Heel wat kmo’s zijn enkele decennia oud, vaak zijn het familiebedrijven die snel kunnen beslissen. Ze hebben een gezonde financiële balans en een sterke reputatie. Dat maakt hen wendbaar en ideale partners voor de start-ups.

Advertentie

Corporate Venturing 

Er bestaan verschillende vormen van corporate venturing: hackathons waar bedrijven start-ups laten nadenken over hun problemen, coworking in gespecialiseerde locaties, een netwerk aanbieden aan de start-ups, kapitaal verschaffen, proefprojecten uitproberen, licenties opzetten, ...

Corporate venturing helpt beide partijen vooruit: het grotere bedrijf én de kleine starter. Daarom besloten we om met Bizidee die samenwerking tussen start-ups en kmo’s te promoten. Door positieve cases onder de aandacht te brengen, willen we bedrijven in Vlaanderen helpen om samen te innoveren.

Bizon awards

Bovendien beloont Bizidee dit jaar twee vormen van samenwerking met een nieuwe award. Een eerste award gaat naar de samenwerking tussen een onafhankelijke start-up en een kmo of groot bedrijf, die maximaal 50 procent van de aandelen van de start-up bezit. De andere gaat naar een spin-off, waarbij een groot bedrijf een meerderheidsaandeel heeft in de start-up.

Winnaars mogen een bootcamp in Londen volgen, winnen een opleidingscheque van Antwerp Management School en krijgen een strategische topadviseur ter beschikking.

De 5 laureaten
  1. Selma.ai die bij Torfs artificiële intelligentie toepast op de digitale marketing van het bedrijf.
  2. Doccle is opgericht door Telenet, CM en Acerta en digitaliseert administratieve processen voor 1,3 mio mensen.
  3. Buffl is een researchtool die in samenwerking met Telenet nieuwe concepten van bedrijven snel met een kritische massa kan afstemmen.
  4. Play It Safe leidt al de werknemers van Brantano via gamification op een laagdrempelige manier op over veiligheid en preventie, tot 4 maal sneller en met 30% meer kennisoverdracht.
  5. BAO Living heeft samen met bouwbedrijf Vanroey.pro voor grootschalige bouwprojecten een module ontwikkeld , die alle nutsvoorzieningen aan elkaar koppelt.

Bizon Awards 2019

Registreer voor 15 oktober 2019 uw project voor deelname aan de Bizon Awards.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.