Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Corporate venturing innoveert de bouwindustrie

Benjamin Eysermans (Bao Living) en Geert Verachtert (Groep Van Roey) ©Studio Dann

De Antwerpse start-up Bao Living wil met een gepatenteerde uitvinding de traditionele appartementsbouw efficiënter, duurzamer en goedkoper maken. In de bouwonderneming vanhout.pro, dochter van Groep Van Roey vond de starter een ervaren partner voor de verwezenlijking van die ambities.

De SAM-oplossing (Slimme Aanpasbare Module) van Bao Living bundelt verwarming, water, elektriciteit, ventilatie, domotica, badkamer en keuken in een vooraf geconfigureerde en gemonteerde ‘meubelelement’, waarmee grote bouwprojecten razendsnel kunnen worden gerealiseerd. Dat creëert extra woonruimte, omdat binnenmuren vervangen worden door kasten, vermindert het bouwafval en is 30 procent goedkoper dan klassieke constructiemethodes.

De volgende stap

Advertentie

We kregen dit idee toen we nog studeerden, vertelt Benjamin Eysermans, medeoprichter van Bao Living. ‘Na veel onderzoek en testen kwamen we na twee jaar hard werken – zonder enige vorm van vergoeding – tot een levensgroot prototype. Maar dat hing letterlijk met ducttape aan elkaar.

‘Corporate venturing is als een huwelijk: zonder chemie tussen de partners lukt het niet.’

Benjamin Eysermans
medeoprichter Bao Living

We beseften dat we niet alleen verder konden. Om ons concept voort te professionaliseren, gingen we op zoek naar een corporate-venturingkandidaat.’

Ervaren partner

Vanhout.pro was vrij snel overtuigd van het grote potentieel van de SAM. ‘We besloten meteen om onze schouders onder het concept te zetten’, vertelt Geert Verachtert, directeur strategie en business development bij Groep Van Roey.

Advertentie

‘Vanhout.pro nam een minderheidsparticipatie in Bao Living, omdat we geloven in het marktpotentieel van hun product: dat past perfect in de trend van circulair bouwen. Onze middelen en ervaring maken deze startersinnovatie verkoopbaar. Daarnaast stellen we ook ons netwerk open: zo vindt Bao Living makkelijker klanten en afzetmarkten.’

‘Onze middelen en ervaring maken deze startersinnovatie verkoopbaar.’

Geert Verachtert
directeur strategie en business development bij Groep Van Roey

Ondertussen zijn er al drie bouwprojecten afgerond met de SAM-oplossing, waaronder een residentiële woning in Gent die in zeven dagen tijd gebouwd kon worden.

Het einde van de proeffase komt in zicht. De volgende maanden mikt Bao Living op de eerste grote projecten, waarbij het product op ruimere schaal ingezet zal worden.

Een geslaagd huwelijk

Onmisbaar voor de slaagkansen van corporate venturing, is dat beide partijen dezelfde waarden nastreven en duidelijke overeenkomsten hebben rond bedrijfscultuur, vindt Geert Verachtert.

‘Daarnaast moeten ze ook dezelfde visie en ambitie delen over het product waarvoor ze een samenwerking aangaan. Als daar te veel verschillen zitten, strandt zo’n partnerschap vroeg of laat.’

Dat beaamt Benjamin Eysermans. ‘Corporate venturing is als een huwelijk: als er te weinig chemie heerst tussen de partners, dan lukt het niet. Als starter moet je ook goed weten waar je zwaktes liggen, en daar open over communiceren. Het heeft geen zin om te doen alsof je alles al weet. Zet je ego aan de kant, en laat de ervaring en kennis toe van het grotere bedrijf waar je mee samenwerkt: zo leer je razendsnel bij – waardoor ook je product, bedrijf en partnership sterker worden.’

Bizon Awards 2019

Registreer voor 15 oktober 2019 uw project voor deelname aan de Bizon Awards.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.