De voordelen van Fixed Income ETF’s zijn talrijk: grote liquiditeit, transparante prijs, lage transactiekosten en een grote keuze. Door al die troeven is het logisch dat de markt voor obligatietrackers snel volwassen wordt.
Vastrentend schuldpapier speelt een grote rol in de meeste portefeuilles. Je vindt het in de vorm van eenvoudige obligaties, als onderdeel van actief beheerde obligatie- of gemengde fondsen en ook steeds meer als op de beurs verhandelde obligatiefondsen of ‘fixed income’ ETF’s.
‘De voordelen van ‘fixed income’ ETF’s zijn legio’, zegt Charles Symons, Head of Sales iShares & Wealth Belgium & Luxemburg bij vermogensbeheerder BlackRock.
ETF’s zijn vlot verhandelbaar op de beurs en dus erg liquide. Door hun beursnotering is de prijs transparant in tegenstelling tot klassieke obligaties en obligatiefondsen. Omdat ETF’s op een passieve manier indexen volgen, is hun kost ook lager dan die van actief beheerde fondsen. Er is bovendien een overvloed aan keuze. ‘Dat alles laat de belegger toe actiever om te gaan met het vastrentend deel van zijn portefeuille’, stelt Symons.
OBLIGATIES IN BEWEGING
Door de lage rentes en de economie die gedreven wordt door de beslissingen van centrale banken, is er momenteel vrij veel beweging op de obligatiemarkten. De economie heeft de covid-crisis bijna verteerd, de verwachte stijgende inflatie wordt nu ook echt zichtbaar en Janet Yellen, minister van Financiën van de VS, laat weten dat de FED de rente misschien zelfs wat kan verhogen.
‘In die context kunnen obligatiemarkten volatiel reageren’, zegt Symons. ‘Met ‘fixed income’ ETF’s kan de belegger daar makkelijk van profiteren door op het juiste moment in of uit te stappen.’
OP ZOEK NAAR MEER RENDEMENT
'De belangrijkste trend die ik bij vastrentend papier en ETF’s zie, is een verschuiving in de populariteit tussen verschillende klassen obligaties’, zegt Symons.
In Europa zit de grootste groei in de vraag naar obligaties uit opkomende markten, met een marktaandeel van 33%. Markant is ook de vraag naar aan inflatie gelinkte obligaties, die goed zijn voor 22% van de markt. Klassieke overheidsobligaties doen het daarentegen minder goed.
‘Met de aan inflatie gelinkte obligaties en ETF’s dekken beleggers zich massaal in tegen de verwachte inflatie’, weet Symons. ‘Ze gaan ook op zoek naar meer rendement en dus meer kredietrisico, vandaar de verschuiving naar opkomende markten – vooral dan naar China en weg van de klassieke overheidsobligaties.’
INDEKKEN TEGEN WISSELKOERSRISICO
Een grote trend zijn de ETF’s die tegen wisselkoersrisico ingedekt zijn. Studies tonen aan dat het grootste risico in een obligatieportefeuille niet de koerswisselingen van de obligaties is, maar de volatiliteit van de munten waarin die obligaties uitgedrukt zijn. Het belang van wisselkoersrisico werd door beleggers vaak onderschat, maar daar komt nu verandering in.
Ook hoe Fixed Income ETF’s gebruikt worden, evolueert. ‘Beheerders van klassieke obligatiefondsen zitten vaak met een deel liquiditeiten in portefeuille’, zegt Symons. ‘Nu wordt die cash steeds vaker aan het werk gezet met Fixed Income ETF’s die het profiel van het fonds volgen, meer renderen dan cash en vlot verhandelbaar zijn.’
DUURZAAMHEID TROEF
Ten slotte is er duidelijk een ‘agressief’ groeiende vraag naar duurzame Fixed Income ETF’s. ‘Duurzaamheid wordt door de belegger niet meer gezien als een ‘waarom niet’-verhaal, maar als een indicator van kwaliteit', zegt Symons. ‘Bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, presteren gemiddeld wat sterker dan hun collega’s.’