In hun zoektocht naar rendement ontdekken steeds meer beleggers andere mogelijkheden. Illiquide alternatieve beleggingen kunnen interessant zijn om het risicorendement te verhogen en uw portefeuille te diversifiëren.
Alternatieve beleggingen zijn eigenlijk alle beleggingen die niet op een traditionele manier in aandelen, cash of obligaties investeren. Ze worden onderverdeeld in twee families: de liquide en de illiquide alternatieve beleggingen.
Liquide alternatieve beleggingen, ook bekend als liquid alts, zijn fondsen die alternatieve beleggingsstrategieën gebruiken om portefeuilles te diversifiëren en te beschermen bij dalende markten. ‘Een typisch voorbeeld van liquid alts zijn hedgefondsen die gebruik maken van een aantal strategieën om positieve rendementen te generen ongeacht wat de markt doet. Ze maken hiervoor gebruik van minder traditionele instrumenten zoals short selling, afgeleide producten… Ook gebruiken ze vaak leverage of hefboom om hun return op te krikken’, zegt Charles Symons, Head of Sales iShares & Wealth Belgium & Luxembourg bij BlackRock. ‘Liquid alts mikken meestal op een decorrelatie met de aandelenmarkten en een redelijk laag risico. Dat resulteert vaak in minder rendement dan de aandelenmarkten, maar toch wat meer dan cash - we spreken van een cash-plusstrategie of van absolute return.’
Illiquid alts
Illiquide alternatieve beleggingsfondsen of illiquid alts zijn fondsen die investeren in private activa, zoals private equity, private kredieten, infrastructuur of vastgoed. ‘Het typevoorbeeld van een illiquid alt is een fonds dat rechtstreeks investeert in vastgoed’, zegt Symons. ‘Zo’n fonds wordt niet op de beurs genoteerd, en je kapitaal zit meestal tien jaar vastnet als bij een privéaankoop van vastgoed. Het verschil? De fondsenmanager heeft een gedegen knowhow en diversifieert zijn fonds over verschillende onroerende goederen en kan gebruik maken van verschillende levensfases van de vastgoed investeringen denk aan (herop)bouw of het verhuren, alsook spreiden over verschillende sectoren heen (residentieel, commercieel, industrieel) en dit over verschillende regio’s heen.’ Toch gaat het bij illiquide strategieën zeker niet alleen om vastgoed. ‘De mogelijkheden zijn zo goed als onbeperkt’, zegt Symons.
Een van de populairste categorieën van illiquide alternatieve beleggingen zijn private equity fondsen die direct participeren in kapitaal van niet-beursgenoteerde ondernemingen. Sinds de financiële crisis trekken er minder bedrijven naar de beurs. Private equity wint met andere woorden aan belang.
Er kan ook geïnvesteerd worden in de schulden van privéondernemingen. Daarnaast zijn er de real assets, zoals landbouwgronden, bossen, …. Ten slotte zijn er ook meer exotische verhalen zoals fondsen die investeren in muziekrechten, de financiering van vliegtuigen of de kunstmarkt. ‘Maar let op voor té exotische verhalen’, waarschuwt Symons. ‘Een fonds dat actief is in een kleine niche, denk bijvoorbeeld aan oude wijnen, kan de markt verzadigen, de prijzen opdrijven en resulteren in grote verliezen.’
Specialisatie
Typisch voor illiquide investeringen is een gigantische specialisatie. ‘Als je een investering niet vlot kunt verhandelen, is het nog meer van belang dat je precies weet wat je koopt’, zegt Symons. ‘Elk activa heeft zijn eigen specificiteit, wat veel kennis van de investeerders vraagt. Om een bedrijf, een vliegtuig of een brug te kopen en te verkopen, heb je eenmaal meer knowhow nodig dan om een partij aandelen van de hand te doen. En dus is doorgedreven specialisatie noodzakelijk bij de fondsmanagers.’ In private equity hebben investeringsmanagers dan ook vaak een heel sterke hands-on aanpak, waarbij de manager bedrijven van dichtbij ondersteunt en begeleidt, zeker als het gaat om bedrijven in een vroeg stadium van ontwikkeling.
Wat de illiquid alts nog kenmerkt, zijn de grote verschillen qua return. ‘Door de lagere liquiditeit en de grotere behoefte aan knowhow, is er een enorm verschil tussen de best en de slechtst presterende fondsenmanagers’, zegt Symons. ‘Dat staat tegenover het potentieel hoger rendement. Een doorgedreven kennis van de fondsenmanagers, hun sterktes en zwaktes, biedt dus de kans om de betere fondsen te selecteren. Selectie en diversificatie van managers is een belangrijk om sterke returns neer te zetten. Dit verklaart ook het succes van Private Equity Fund of Funds, waar een team de beste managers gaat selecteren en portefeuilles zo gaat samenstellen om te voorkomen dat men al zijn eieren in dezelfde mand legt.’
De trend van illiquide investeringen sluit aan op een bredere trend. Sinds de financiële crisis van 2008 spelen de banken een minder belangrijke rol in de kapitaalmarkt. De overheid oefent druk uit om minder risico te nemen, om minder hefboom op hun kapitaal te zetten. Investeerders en partijen met behoefte aan kapitaal treden dan ook vaker rechtstreeks met elkaar in contact, of passeren via vermogensbeheerders als BlackRock.
Portefeuille
‘De rol van illiquid alts in de portefeuille kan sterk verschillen’, zegt Symons. ‘Activa als infrastructuur of vastgoed brengen meestal stabiele kasstromen mee. Zij kunnen een alternatief voor obligaties bieden. Private equity zit dan eerder aan de aandelenkant van de portefeuille, met vaak zelfs nog meer risico. Het voordeel is dat illiquid alts een zekere vorm van decorrelatie met de markten kennen, en vaak grotere rendementen.’