Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

De link tussen ESG en prestaties

Stephan Desplancke, Country Head Belgium bij BlackRock ©Studio Dann

Dé trend in duurzaam beleggen is een verschuiving van waarden naar waarde. Steeds meer onderzoek toont aan dat de integratie van ESG-factoren het risico kan beperken en het langetermijnrendement kan verhogen.

Het grootste deel van het duurzaam belegd vermogen, wordt nog steeds beheerd volgens de ‘waarden’-aanpak. Ondernemingen die betrokken zijn in controversiële activiteiten zoals steenkool, wapens en tabak, worden op ethische gronden uitgesloten. Maar de focus verschuift snel naar ‘waarde’, de praktijk om belangrijke ESG-inzichten te incorporeren bij de selectie van aandelen en van investeringsstrategieën, om zo het risicogewogen rendement op lange termijn te verbeteren.

‘BlackRock besteedt steeds meer aandacht aan ESG — Environment, Social en Governance — in het hele beleggingsproces’, zegt Stephan Desplancke, Country Head Belgium bij BlackRock.

Beleggers vragen vaker om op een positieve manier rekening te houden met ESG-factoren. Door die integrerende aanpak krijgen bedrijven met een betere ESG-score, een groter gewicht toegekend. Door meer kapitaal te laten vloeien naar ondernemingen met betere ESG-scores, worden bedrijven gestimuleerd om inspanningen te doen rond milieu, sociaal beleid en deugdelijk bestuur.

‘Aandelenfondsen die ESG-factoren integreren, kunnen op lange termijn profiteren van beter risicogewogen rendement.’
Stephan Desplancke
Country Head Belgium bij BlackRock

‘Voor meer en meer van onze passief beheerde fondsen en ETF’s, die benchmarks en indexen op de voet volgen, brengen we nu ESG-varianten in de markt’, zegt Charles Symons, Head of iShares Belux bij BlackRock. ‘Er zijn intussen voldoende data voorhanden om dat op een kwalitatieve manier te doen.

Door onze ervaring met het creëren van tilt-portefeuilles met een beperkt risico, kunnen we de ESG-score van de portefeuille maximaliseren en de koolstofuitstoot minimaliseren binnen een beperkte tracking fout in vergelijking met de standaard indexen die naar marktkapitalisatie gewogen worden.’ 

Duurzame thema’s

Een andere trend is de groeiende vraag naar thematische aandelenfondsen die zich richten op een specifiek E, S of G thema. Typevoorbeeld is een fonds dat investeert in duurzame energie. ‘Dat fonds bestaat al sinds 2001 en is erg populair in België’, zegt Desplancke.

‘Het investeert wereldwijd in bedrijven die een duidelijke link hebben met de overgang naar een lagere CO2-economie. Ook het fonds dat zich richt op de toekomst van transport, is in ons land erg begeerd.’

ESG en performantie

‘Zes jaar geleden waren het vooral privébanken die naar duurzame producten vroegen’, zegt Desplancke. ‘Nu maken ook steeds meer individuele beleggers de overgang naar duurzaamheid.’ Want duurzaam hoeft niet te betekenen dat je rendement inlevert. ‘Integendeel’, zegt Symons, 'de integratie van ESG-factoren in het beleggingsproces loont op lange termijn, dat wordt door steeds meer empirisch onderzoek aangetoond.

In de praktijk zien we vooral in periodes van grote stress en turbulentie dat de ESG variant van een fonds typisch veerkrachtiger is dan het originele fonds.’

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.