Technische storing
Door een technisch probleem is het mogelijk dat u vandaag geen nieuwsbrief of servicemails ontvangt. Onze excuses hiervoor. We doen er alles aan om dit zo snel mogelijk recht te zetten.
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Duurzaamheid: dé trend in Fixed Income ETF's

©Cavan Images

In de aandelenmarkten zien we al lange tijd de trek naar verantwoord beleggen. Die trend zet zich nu ook door in de wereld van Fixed Income ETF's.

BlackRock trekt in 2020 volop de kaart van duurzaam beleggen. In zijn jaarlijkse brief aan klanten schreef CEO Larry Fink in januari dat de klimaatverandering wereldwijd het belangrijkste thema is dat klanten bezighoudt.

BlackRock wil haar aanbod aan duurzame beursgenoteerde fondsen of ETF’s op een paar jaar tijd te verdubbelen tot 150. Dit jaar alleen al lanceerde de assetmanager 89 nieuwe ESG ETF’s. De duurzame fondsen van iShares, BlackRock’s merknaam voor haar ETF’s, bieden nu al het grootste aanbod in de beleggingswereld, met een brede keuze aan landen, sectoren en beleggingsdoelen.

Advertentie

Populair 

‘Veel beleggers kiezen al een tijd voor duurzame aandelen’, zegt Charles Symons, hoofd Sales iShares & Wealth voor BlackRock België en Luxemburg. ‘Maar voor het vastrentende deel van de portefeuille zitten ze vaak nog met traditionele obligaties. Dat willen ze nu ook aanpakken.’

BlackRock speelt daar al een tijd op in door het aanbieden van aantal duurzame Fixed Income ETF’s. Die zijn allemaal erg populair bij de klanten. 'In de nabije toekomst zetten we die trend zeker verder. De vraag van de beleggers is duidelijk en we maken werk van het antwoord’, zegt Symons.

Charles Symons, hoofd Sales iShares & Wealth BlackRock België en Luxemburg
Charles Symons, hoofd Sales iShares & Wealth BlackRock België en Luxemburg

Aanbod

Wat verklaart de achterstand van duurzaamheid in de wereld van Fixed Income ETF’s in vergelijking met de al langer populaire op aandelen gebaseerde ETF’s? Volgens Symons was er oorspronkelijk een probleem aan de aanbodzijde.

‘Er waren niet voldoende obligatie-indexen die de ESG-wereld representeerden. We hebben daar een mouw aan gepast door de koppen bij elkaar te steken met een aantal index-providers.’

Advertentie

Vanwaar dat probleem aan aanbodzijde? ‘Beursgenoteerde bedrijven publiceren hun jaarrapporten met scores op ESG-criteria. Voor niet-beursgenoteerde collega die obligaties uitgeven, was die informatie soms moeilijker beschikbaar’, zegt Symons. ‘Vaak was het dan ook niet duidelijk hoe een onderneming op ESG-gebied scoorde.’

Bedrijven die duurzaam ondernemen, hebben meer aandacht voor hun obligatiehouders.

Charles Symons
hoofd Sales iShares & Wealth voor BlackRock België en Luxemburg

Die tendens is de laatste jaren gekeerd. De kwaliteit van de beschikbare data is volwassen geworden, het aantal beschikbare producten is toegenomen. En de markt voor ESG Fixed Income ETF’s volgt: op drie jaar tijd steeg het globale volume aan beheerde activa van 3 biljoen dollar tot 21 biljoen dollar.

Kwaliteit 

Het marktaandeel voor duurzame Fixed Income ETF’s groeit niet alleen sterk, de prestaties die ze neerzetten mogen ook gezien worden. ‘Het is niet verwonderlijk dat bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, gemiddeld betere prestaties neerzetten’, zegt Symons.

In maart bleek dat duidelijk. Op het dieptepunt van de crisis presteerden obligaties van bedrijven die verantwoord zakendoen, inherent beter dan obligaties van andere bedrijven. Volgens Symons gaat dat over kleine percentages, maar voor de kwaliteit van het vastrentend deel van een beleggingsportefeuille is dat niet te versmaden.

Een ander voordeel is dat bedrijven die goed scoren op criteria voor milieu, maatschappij en deugdelijk bestuur, meer aandacht hebben voor alle belanghebbende partijen. ‘En dus ook voor hun obligatiehouders’, zegt Symons. ‘Er wordt minder alleen maar op de aandelenkoers en op de kwartaalcijfers gefocust, en vaker op de langere termijn.’

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.