Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Fallen Angels: middenvelders in de obligatieportefeuille

Charles Symons, Head of Sales iShares & Wealth Belgium & Luxemburg

Hoe gaan we in deze woelige tijden om met het vastrentend deel van onze portefeuille? Kiezen we voor meer ballast om ons te wapenen tegen volatiliteit? Of zoeken we meer rendement door overheidsobligaties in te ruilen voor hoogrentend schuldpapier?

‘Bekijk je portefeuille als een voetbalploeg met een verdediging, defensieve en offensieve middenvelders en aanvallers en diepe spitsen. Geef elke activa-klasse een functie. Zo kan je sneller reageren in deze volatiele markt’, zegt Charles Symons, Head of Sales iShares & Wealth Belgium & Luxemburg bij BlackRock.

Laatste linie

‘Staatsobligaties vormen de ballast in je portefeuille, die de volatiliteit verminderen door de negatieve correlatie met de aandelenmarkten. Zeg maar de laatste linie van de verdediging’, zegt Symons. ‘Chinees staatspapier of overheidsschuld uit de opkomende markten zie ik als aanvallende verdedigers.’

Advertentie

‘Denk ook aan de samenstelling van je middenveld. Er zijn defensieve middenvelders, zoals bedrijfsobligaties, of meer aanvallende middenvelders zoals obligaties uit opkomende markten in lokale munten of hoogrentend schuldpapier. Je aanvallers zijn de aandelen, de meer risicovolle aandelen zijn de diepe spitsen’.

Rekening 

De laatste jaren zijn veel beleggers door de lage return op overheidsobligaties overgestapt naar hoogrentend schuldpapier. ‘Met als gevolg dat ze hun defensie verwaarloosden’, zegt Symons. ‘In maart vorig jaar kwam de rekening: wie alleen in hoogrentende obligaties en in aandelen zat, heeft danig zijn broek gescheurd.’

Vandaar Symons’ pleidooi om op dit punt in de economische cyclus het meer risicodragend deel van de portefeuille wat defensiever op te stellen, zonder te raken aan het defensieve gedeelte.

Geef elke activa-klasse een functie in je portefeuille. Zo kan je sneller reageren in een volatiele markt.

Charles Symons
Head of Sales iShares & Wealth Belgium & Luxemburg

Fallen Angels 

Dat kan door Fallen Angels op te nemen. Fallen Angels zijn obligaties van bedrijven die hun investment grade rating (BBB of hoger) net zijn kwijtgeraakt en die in de hoogrentende categorie terechtkomen (BB of lager).

‘Academisch onderzoek heeft een drietal jaar geleden een anomalie in de markt van die Fallen Angels blootgelegd’, zegt Symons. ‘Ze bieden gemiddeld een hoger rendement dan het risico dat ze inherent met zich meedragen.’

Meer rendement

Dat zit zo: op het moment dat een obligatie haar investment grade rating verliest, wordt ze automatisch uit heel wat portefeuilles verwijderd. Het gevolg is verkoopsdruk, waardoor de obligatie significant onder haar intrinsieke waarde gaat noteren en dus meer rendement biedt voor eenzelfde risico.

Symons geeft een voorbeeld. ‘Begin 2020 kelderde de olieprijs, met als gevolg een ratingverlaging van de olie-exploratiebedrijven in de VS. Voor ons Fallen Angels-fonds was dat het signaal om die obligaties aan te kopen. Op het moment dat de olieprijs stijgt, worden de inkomsten van die bedrijven weer groter, en worden ze opnieuw opgenomen in investment grade-portefeuilles. Dat is het signaal voor ons fonds om te verkopen.’

Extra premie

Het voordeel is dat je met Fallen Angels het meest defensieve deel van de hoogrentende obligatiemarkt afdekt. Kijk maar naar de rating: 91 procent van de Fallen Angels-obligaties dragen een BB-rating. In het algemeen krijgt slechts 68 procent van de hoogrentende obligaties zo’n kwalitatieve rating opgeplakt.

Zo kan je je blootstellen aan hoogrentende obligaties zonder té grote risico’s op falingen, en met een mooie extra premie. ‘Ik zie die activa-klasse als een zeer interessante middenvelder’, zegt Symons. ‘Zeker het overwegen waard als je je portefeuille wat defensiever wil maken in 2021.’

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.