Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Connectiviteit en elektromobiliteit gaan hand in hand

Zodra een BMW Plug-in Hybride een BMW eDrive Zone binnenrijdt, schakelt die automatisch over op elektrische modus, zonder tussenkomst van de bestuurder.

Digitalisering en connectiviteit zijn dé belangrijkste uitdagingen voor de auto-industrie. Ze focussen op veiligheid, comfort, autonomie en duurzaamheid. Autobouwer BMW zet al enkele jaren sterk in op deze innovaties.

We evolueren naar een ecosysteem waarin de uitwisseling van data tussen de auto, de bestuurder en de buitenwereld stilaan de norm wordt. De auto is meer dan ooit verbonden met zijn omgeving. De opmars van het Internet of Things en de uitbouw van een 5G-netwerk dragen daartoe bij. Uit het Global Automotive Executive Survey van audit- en advieskantoor KPMG blijkt dat autobouwers volop inzetten op het digitaliseren en connecteren van hun voertuigen. Volgens de Global Automotive Consumer Study van Deloitte verwacht één op de twee consumenten daar vandaag al concrete voordelen van, voor zover hun privacy gerespecteerd blijft.

De moderne autoconstructeur bouwt dus niet alleen wagens: hij investeert ook in de toekomst. BMW legt zich al jarenlang toe op de digitalisering en connectiviteit van zijn voertuigen. Al sinds 2018 zijn alle modellen met het zelflerende navigatiesysteem Live Cockpit Navigation Professional uitgerust met een Intelligent Personal Assistant. Deze stemgestuurde technologie helpt de bestuurder bij de bediening van de gps en het entertainmentsysteem. De MyBMW-app legt als digitale mobiliteitsassistent de link tussen smartphone of smartwatch en de wagen, zodat die op afstand kan bediend en gecontroleerd worden.

Focus op duurzaamheid

Al deze technologische innovaties gaan hand in hand met de inspanningen die BMW als autoconstructeur levert om zijn gamma te elektrificeren. Het doel van deze strategie is meervoudig: zorgen voor meer duurzame mobiliteit én tegelijk het comfort en het rijplezier verhogen. Er worden zelfs specifieke connected diensten ontwikkeld voor wie elektrisch rijdt. Zo kregen zeven Belgische binnensteden een BMW eDrive Zone. Zodra een BMW Plug-in Hybride met Live Cockpit Navigation zo’n zone binnenrijdt, schakelt die automatisch over op elektrische modus.* België telt al eDrive Zones in Antwerpen, Brugge, Brussel, Bergen, Gent, Hasselt en Luik.

Zodra een BMW Plug-in Hybride een BMW eDrive Zone binnenrijdt, schakelt die automatisch over op elektrische modus, zonder tussenkomst van de bestuurder.

De eDrive Zones zorgen dus voor een optimaal gebruik van de BMW Plug-in Hybrides, zonder dat de bestuurder tussenbeide moet komen. Met deze nieuwe digitale oplossing, die zich beroept op de geofencingtechnologie via gps, wil de Duitse autobouwer elektrisch rijden in stedelijke gebieden een flinke boost geven. Dat gebeurt vandaag al in meer dan tachtig landen. De technologie leidt tot een hogere efficiëntie en lagere gebruikskosten in stadscentra, waar een elektrische aandrijving doorgaans interessanter is dan een verbrandingsmotor. Ook de luchtkwaliteit wordt op die manier gevoelig verbeterd.

 

*Afhankelijk van Model en productiedatum. U kan dit controleren met uw BMW Concessiehouder of de BMW klantendienst.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.