Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Breguet bindt de strijd aan tegen plasticafval in onze zeeën

Breguet bindt de strijd aan tegen plasticafval in onze zeeën ©Breguet

Ook al kan Breguet bogen op een geschiedenis van bijna 250 jaar, toch sluit het bedrijf de ogen niet voor de problemen van de 21ste eeuw. In 1800 drukte Abraham-Louis Breguet zijn stempel op de oceaanvaart door de ontwikkeling van nauwkeurige chronometers. Vandaag werkt Montres Breguet mee aan een oplossing voor de plasticvervuiling in de oceanen.

Tijdens de Baselworld-beurs kondigde de Zwitserse horlogemaker Breguet trots zijn samenwerking aan met Race For Water, een organisatie die strijdt voor het behoud van onze oceanen. ‘In de 19de eeuw speelde Breguet een cruciale rol in de navigatie op zee, door de ontwikkeling van nauwkeurige chronometers, waarmee zeeschepen de lengtegraad op zee konden berekenen’, vertelt Marc A. Hayek, voorzitter van Montres Breguet. ‘Vandaag geven we een hedendaagse invulling aan die traditie en gaan we samen met Race For Water de strijd aan tegen de plasticvervuiling van onze oceanen. Want de oceanen zijn van levensbelang voor onze toekomst.’

Duurzame strijd tegen plasticafval
Het Zwitserse project Race For Water voert strijd op twee fronten. Het verricht wetenschappelijk toponderzoek naar het ecologische maritieme evenwicht. En daarnaast runt het een bewustmakingscampagne over het behoud van onze oceanen.

‘Het is een project dat hoop geeft, want we tonen dat er oplossingen bestaan.'

Marco Simeoni
voorzitter van de Race For Water Foundation

‘Onze oceanen verkeren in levensgevaar door de plasticvervuiling’, legt Marco Simeoni uit, voorzitter van de Race For Water Foundation. ‘Met Race For Water willen we actief op zoek gaan naar oplossingen om nieuwe bronnen van inkomsten te halen uit plasticafval. We willen voorkomen dat plastic afval in de waterwegen belandt en dus ook in de oceanen.’

Water Odyssey
Het pionierschip ‘Race For Water Odyssey’ is op wereldreis vertrokken om op 35 plekken aan te meren en telkens wetenschappers en besluitvormers samen te brengen. De bedoeling van deze campagne? Inzichten delen rond de bescherming van water.

‘Oceanen zijn van vitaal belang voor onze toekomst.’

Marc A. Hayek
voorzitter van Montres Breguet

Montres Breguet steunt de Odyssey tijdens zijn hele reis, die in 2017 begon en tot 2021 zal duren. ‘Het is een project dat hoop geeft’, vindt Simeoni, ‘want we tonen dat er oplossingen bestaan. Omdat onderwijs cruciaal is, focussen we op jongeren. We willen aantonen dat innovaties en zakelijke modellen efficiënter kunnen.’ Het schip zelf is alvast een mooi voorbeeld van de energietransitie. Het werkt op een mix van zonne-energie, waterkracht en windenergie en bewijst dat een schip van 100 ton rond de wereld kan varen zonder fossiele brandstof.

Breguet en Race For Water organiseren samen een tentoonstelling die in première ging op Baselworld 2018 en de volgende jaren enkele stopplaatsen van de Odyssey zal aandoen.

Breguet op zee
Breguets Marine-collectie is de hedendaagse versie van de 19de-eeuwse chronometers uit de zeevaart. Een speciale uitgave van de Marine 5517 is het symbool van de samenwerking tussen de horlogemaker en de actiegroep. Het horloge heeft een lichte kast uit titanium en een wijzerplaat in een speciaal ontwikkelde blauwe tint. Op de wijzerplaat staat een afbeelding van het schip van Race For Water in een clous de Paris-motief. Iedere onderzoeker van de Odyssey draagt tijdens de reis een exemplaar van de Marine 5517 aan de pols.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.