Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Een meesterwerk uit 1812, versie 2018

Reine de Naples 200 jaar later ©Breguet

Lang voor de andere horlogehuizen maakte de Zwitserse horlogier meester Abraham-Louis Breguet een polshorloge voor Caroline Murat, zusje van Napoleon en koningin van Napels. Dit meesterwerk kreeg in 2002 een nieuwe 21ste-eeuwse versie. Net zoals tweehonderd jaar geleden, is de “Reine de Naples” vandaag niet alleen een prachtige horlogecollectie, technologisch hoogstaand, exclusief ontwikkeld voor dames.

Napoleon Bonaparte was een grote liefhebber van de Zwitserse horlogemaker Abraham-Louis Breguet. De Franse keizer – toen nog generaal - kocht alvorens hij naar Egypte trok in 1798 een reiswekker met kalender, een horloge met slaguurwerk en een automatisch repetitiehorloge. Ook zijn echtgenotes Joséphine en Marie-Louise waren dol op de creaties van Breguet.

Koningin van Napels
Caroline Murat was 23 jaar, toen ze in 1805 haar eerste Breguet-horloge bestelde. Deze zus van Napoleon was een grote fan van het huis, en zou aan het einde van haar leven 34 horloges en klokken van Breguet in haar bezit hebben. Door haar huwelijk met Joachim Murat, commandant van de Consulaire Garde, werd ze koningin van Napels. Als ware kunstliefhebber en stijlicoon introduceerde ze Franse schilders, Parijse couturiers, theatermakers en horlogemakers in Napels.

Eivormig
Caroline Murat schreef horlogegeschiedenis. We kennen haar als de dame die de "Reine de Naples” bestelde, het eerste polshorloge dat Abraham-Louis Breguet in 1812 op haar vraag ontwierp en bezorgde. Het horloge is jammer genoeg verdwenen en er bestaat zelfs geen schets van. De precieze omvang, de exacte positionering van de wijzerplaat, de vorm van de armband, de sluitingen, de wijze waarop het horloge aan de armband is vastgemaakt, … al die informatie ging verloren.

Maar dankzij beschrijvingen uit het archief van Breguet weten we wel dat de originele Reine de Naples een eivormig repetitiehorloge was, met een verfijnd armbandje. Het had een echappement met losse ankergang en een geguillocheerde zilveren wijzerplaat met Arabische cijfers. Het was bovendien uitgerust met een thermometer.

Nieuw in 2018
In 2002 lanceerde Breguet een nieuwe collectie onder de naam Reine de Naples. En dit jaar stelt het Zwitserse huis een nieuwe interpretatie voor van het Reine de Naples 8908-model. Nieuw aan deze versie is de combinatie van een roségouden kast, bezet met 128 diamanten en een wijzerplaat die deels uit Tahitiaans paarlemoer is gemaakt.

Net als het armbandhorloge dat door Caroline Murat werd besteld, is het nieuwe 8908-model een elegant en technisch hoogstaand tijdinstrument met automatisch opwindmechanisme. De Breguet-manufactuur heeft een horloge gecreëerd dat symbool staat voor vrouwelijk raffinement, belichaamd in een hedendaags juweelhorloge. De elegantie van een Frans-Italiaanse prinses in een hedendaagse versie.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.