Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Een rijk verleden in hedendaags design

©Breguet

De Zwitserse horlogemaker Breguet brengt een hommage aan de genialiteit en creativiteit van zijn stichter Abraham-Louis Breguet en lanceert drie nieuwe horloges in de Marine-Collectie. L’histoire continue…

In 1815 werd horlogemaker Abraham-Louis Breguet benoemd tot chronometermaker van de Franse marine: de meest prestigieuze onderscheiding die een horlogemaker kon krijgen. Breguet, die een onuitwisbare stempel op de geschiedenis van de horlogerie drukte, ontwikkelde in die functie opmerkelijke chronometers voor navigatie op zee.

Hedendaagse Breguet
De 21ste-eeuwse Marine-Collectie van Breguet is een eigentijdse versie in de lijn van die traditie. De Marine Equation Marchante, een meesterwerk met verschillende grote complicaties, vormt het uitgangspunt van die vernieuwingsbeweging. Een  opmerkelijke complicaties is die van de tijdvereffening: die geeft het verschil aan tussen de gemiddelde zonnetijd (onze conventionele tijd) en de reële zonnetijd.

Al sinds de Oudheid bepaalt men de tijd op basis van de zon. Maar de zichtbare beweging van de zon (de werkelijke zonnetijd die zonnewijzers aangeven) is onregelmatig. Met de uitvinding van horloges werd de werkelijke zonnetijd vervangen door de gemiddelde of conventionele zonnetijd, waarbij alle dagen een gelijke duur hebben van 24 uur.

Technische complexiteit
De nieuwe Marine Equation Marchante heeft twee aparte minutenwijzers die tegelijk de conventionele tijd en de werkelijke zonnetijd aangeven. Een ‘lopende’ zonnewijzer, versierd met een goudkleurige gefacetteerde zon, maakt de zonnetijd – die soms voor- soms achterloopt op onze vaste tijd -  meteen afleesbaar: handig en snel. Een technisch hoogstandje van Breguet maakt dit mogelijk: de ‘lopende’ wijzer voor de zonnetijd is voorzien van een raderwerk met differentieel, aangedreven door twee rotatiebronnen die totaal onafhankelijk werken.

Op Baselworld 2018 stelde Breguet drie nieuwe en moderne herinterpretaties van de Marine-lijn voor, stuk voor stuk horloges die elegantie koppelen aan sportiviteit.

Nog twee complexiteiten van de Marine Equation Marchante: de eeuwigdurende kalender en de 60-secondentourbillon. Het technische vernuft van dit stuk wordt nog eens benadrukt door de hoogstaande afwerking. Zo staat ‘Marine royale’ gegraveerd op de staaf van de tourbillon, is op de rug van het horloge de ‘Royal Louis’ (hoofdschip van de Franse Koninklijke Marine) te zien en is de veerton versierd met een windroos. Elegantie, leesbaarheid en evenwicht gecombineerd in een prachtig, toonaangevend stuk.

Mix van elegantie en sportiviteit
Op Baselworld 2018 stelde Breguet drie nieuwe en moderne herinterpretaties van de Marine-lijn voor: een driewijzermodel, een chronograaf en een wekker, stuk voor stuk horloges die elegantie koppelen aan sportiviteit. Elk model is beschikbaar in platinum, wit en roze goud.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.