Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Een traditie van stijl en creativiteit

Abraham-Louis Breguet ©Breguet

Montres Breguet staat al eeuwen synoniem voor schoonheid, cultuur, luxe en creativiteit. Wie de geschiedenis van het merk bekijkt, wandelt ook door de geschiedenis van Europa, met heel wat bekende Breguet-klanten die hun stempel drukten op de tijd waarin ze leefden. En ook vandaag blijft de technologie en faam van de stichter voortleven. Namen noemen van actuele klanten ligt misschien moeilijk: discretion oblige.

De geschiedenis van Montres Breguet begint in 1762, wanneer de 15-jarige Zwitser Abraham-Louis Breguet in Parijs gaat studeren bij alle knappe koppen van die tijd. In 1775 sticht hij er een eigen horlogeatelier. Door zijn grote kennis van wetenschap en wiskunde wordt hij zeg maar de pionier van het moderne horloge. Zeggen dat Abraham-Louis Breguet een genie was, is niet overdreven. Elk mechanisch horloge ter wereld heeft vandaag wel een stukje uitvinding van Breguet in zich.

Het succes van de jonge horlogemaker is dan ook immens. Breguet krijgt een introductie aan het hof van Lodewijk XVI en Marie-Antoinette, die trouwe klanten worden. Het klantenbestand van de horlogemaker wordt groot en verscheiden, van de Franse adel tot de tsaren in Rusland. Op een bepaald moment werken er 250 mensen in Breguets atelier, voor die tijd een enorm aantal.

Innoveren
Sinds 1999 maakt Breguet deel uit van de Swatch Group. Vandaag wordt de kracht van het merk nog meer dan ooit bepaald door zijn capaciteit om te innoveren. De creativiteit en de vindingrijkheid zijn er in die 250 jaar echt niet minder om geworden. Hoewel de stichter van Montres Breguet behoorlijk veel uitvindingen op zijn naam heeft staan, blijft het bedrijf ook vandaag nog octrooien aanvragen en dat kan niet genoeg benadrukt worden. L’histoire continue..

Voor de Franse koningin Marie-Antoinette ontwierp Breguet een horloge, nummer 160 dat alle complicaties bevatte die destijds bekend waren.

Historische klanten van Breguet
Abraham-Louis Breguet inspireerde de groten der aarde. En dat blijft zich herhalen. Een van de eerste en grootste bewonderaarsters van Breguet was de Franse koningin Marie-Antoinette. Ze hielp de meester-horlogemaker zijn talent te verspreiden aan het Franse hof. Voor haar ontwierp hij het horloge N°160, de ‘Marie-Antoinette’, dat alle complicaties bevatte die destijds bekend waren. Uiteindelijk werd het meesterstuk afgewerkt door zijn zoon, 34 jaar na de dood van de Franse koningin. Er was zowat 50 jaar aan gewerkt.

Napoleon Bonaparte had verschillende stukken van Breguet. Hij koesterde vooral de repetitiehorloges. Voor de toekomstige keizer waren die prestigieuze stukken een symbool voor de sociale opmars die hij zo verlangde.

Een van de trouwste klanten van Abraham-Louis Breguet was Napoleons zus Caroline Murat, de koningin van Napels die 34 horloges en klokken bestelde bij de horlogemaker. Op haar verzoek ook maakte Breguet in 1810 het allereerste polshorloge, nu bekend onder de naam "Reine de Naples".

Ook de Britse premier Winston Churchill was een regelmatige bezoeker van Maison Breguet. Soms was dat voor een aankoop, maar meestal was hij er voor het onderhoud van het horloge dat hij zijn hele leven gedragen heeft: de Breguet N°765. Dat is een uitzonderlijke chronograaf met minutenrepetitie en secondewijzer.

Tijdloos: de tourbillon

Abraham-Louis Breguet was een genie van de haute horlogerie. In zijn horlogeatelier aan de Quai de l’Horloge op het Île de la Cité in Parijs bedacht hij het automatische eeuwigdurende horloge (perpetual), de gongveer voor repetitiehorloges en de eerste schokdemper, de 'pare-chute'.

De tourbillon was nog zo'n magistrale uitvinding: een regelmechanisme dat door de zwaartekracht veroorzaakte verschillen opheft. Deze ingenieuze innovatie kreeg in 1801 een patent en vestigde Breguet definitief als meester-horlogemaker van zijn tijd.

Het erfgoed en de technische expertise blijven voortleven. De huidige manufactuur gaat gewoon door op de sinds 1775 ingeslagen weg. De verfijnde complexiteit van de tourbillon kreeg in 2013 opnieuw vorm in de extra platte Classique Tourbillon 5377 met automatisch opwindmechanisme. Deze 'Grande Complication' is een uitzonderlijk staaltje vakmanschap, een geraffineerd horloge met licht excentrische tourbillon die als een kloppend hart de tijd aangeeft.

De horloges van Breguet blijven in onze tijd van massaproductie een baken van artisanaal vernuft en verfijnde elegantie. Elk horloge is een huzarenstuk van ambachtelijke kennis en technologische vernieuwing. De traditionele 'tijdmachines' uit de 18de eeuw doen de harten van hedendaagse horlogeliefhebbers nog altijd sneller slaan: l'histoire continue...

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.